Σε «τεντωμένο σχοινί» βρίσκεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να χτυπάει μέσω στοχευμένων επιθέσεων με λίγες ώρες διαφορά τόσο το Ιράν όσο και τη Χεζμπολάχ, που βρίσκεται στον Λίβανο.

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει αν τα δύο χτυπήματα συνδέονται, καθώς η σιιτική οργάνωση επιτέθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ισραηλινό έδαφος, οπότε υπήρχε προηγούμενο. Εντούτοις, επειδή ελέγχεται από την Τεχεράνη και ο σύγχρονος πόλεμος διεξάγεται μέσω αντιπροσώπων, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Δημοσίευμα του BBC ανέφερε ότι στις αρχές της εβδομάδας η Χεζμπολάχ στόχευσε το αρχηγείο μιας ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας αναγνώρισης στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μονάδα φέρεται να προέρχεται από το Σώμα Συλλογής Πληροφοριών Μάχης και να στάλθηκε στην περιοχή, ώστε να αναχαιτίσει τις λιβανέζικες επιθέσεις, που αποτελούν αντιπερισπασμό, όσο διεξάγεται η εισβολή στη Γάζα.

Με βάση το βρετανικό μέσο, την Τρίτη (16/4) ο IDF σκότωσε δύο διοικητές της Χεζμπολάχ, η οποία πραγματοποίησε την Τετάρτη (17/4) πυραυλικό χτύπημα και επίθεση με drone, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 ισραηλινοί στρατιώτες. Έτσι, την Πέμπτη (18/4) ο IDF χτύπησε ξανά θέσεις της Χεζμπολάχ και το πρωί της Παρασκευής (19/4) εξαπέλυσε ακόμη μια αεροπορική επιδρομή.

Η εφημερίδα «Times of Israel» αναφέρουν ότι το χτύπημα έγινε κατόπιν οδηγιών που έδωσαν μέλη της 869ης Μονάδας Συλλογής Πληροφοριών Μάχης, μονάδας που φέρεται να αποτελούσε στόχο της Χεζμπολάχ από τις αρχές της εβδομάδας.

Το κλίμα στο Ισραήλ

Μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ ως αντίποινα για το ισραηλινό χτύπημα σε προξενείο της χώρας στη Συρία, η εβραϊκή κοινή γνώμη ανέμενε την απάντηση του Τελ Αβίβ. Λίγες μέρες μετά, ο IDF χτύπησε ιρανικό έδαφος, όμως η επιχείρηση δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις στους ακραίους Ισραηλινούς.

Το BBC αναφέρει ότι οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι και οι ακροδεξιοί που στηρίζουν τον Νετανιάχου εμφανίζονται ιδιαίτερα «απογοητευμένοι», που «δεν χύθηκε αίμα», πόσο μάλλον όταν η ίδια η Τεχεράνη δεν δέχθηκε να σχολιάσει την ισραηλινή απάντηση και την υποβάθμισε.

Οι επιθέσεις του IDF κατά της Χεζμπολάχ και η έμφαση που έδωσε ως προς τη δημοσιοποίηση των γεγονότων, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, αφήνει να εννοηθεί ότι έγινε επίτηδες, για να κατευνάσει τις ακραίες φωνές, σύμφωνα με αναλυτές.

Ωστόσο, επειδή Ισραήλ και Ιράν συνηθίζουν να «παίζουν με τη φωτιά», όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» υπενθυμίζει ότι «η Χεμπολάχ κατέχει 150.000 πυραύλους ακριβείας», που φοβίζουν τον ισραηλινό στρατό περισσότερο από άλλους ακραίους γείτονες του εβραϊκού κράτους.