Ένας από τους διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, που τάσσονται υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ήταν ένας γιατρός ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές ασφαλείας της Νέας Υόρκης και ισχυρίζεται ότι βίωσε απάνθρωπες συνθήκες.

Ο 42χρονος Φερνάντο Μπόμπις, παθολόγος στο επάγγελμα, με έδρα την Ουάσινγκτον, ήταν ένας από τους 282 διαδηλωτές που συνελήφθησαν από την αστυνομία κατά την έφοδο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το City College της Νέας Υόρκης στις 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «New York Post», ο γιατρός Φερνάντο Μπόμπις βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια προκειμένου να διατρανώσει την αντίθεσή του στον πόλεμο του Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, συνελήφθη και βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Όταν βγήκε, δήλωσε στους δημοσιογράφους για την περιπέτειά του: «Ήμουν πεντέμισι ώρες σε ένα κελί χωρίς μπάνιο, χωρίς νερό και χωρίς φαγητό. Δυσκολεύτηκα να ελέγξω την ινσουλίνη μου, για να βεβαιωθώ ότι ήμουν καλά. Είμαι διαβητικός τύπου 1».

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Μπόμπις ήταν ένας εκ των πολλών διαδηλωτών, που αφέθηκαν ελεύθεροι από το αστυνομικό τμήμα One Police Plaza. Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μπράουν, που κατηγορήθηκε για βίαιη συμπεριφορά, δεν ήταν ο μόνος διαδηλωτής που δεν ήταν φοιτητής και συνελήφθη από τις αρχές ασφαλείας, καθώς συμμετείχε στις κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων.

Ο γνωστός αντι-ισραηλινός διαδηλωτής, Τζέσε Πέιπ, ο οποίος πιάστηκε στα… χέρια με αστυνομικούς της Νέας Υόρκης, τέθηκε, επίσης, υπό κράτηση, κατηγορούμενος για δύο επιθέσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νew York Post».