Ο Πέτερ Μάγκιαρ βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών της Ουγγαρίας, γιατί από πρώην συνεργάτης του Βίκτορ Όρμπαν έγινε σφοδρός επικριτής του, γεγονός που φέρεται να μην είναι τυχαίο.

Ο 43χρονος δικηγόρος στο παρελθόν συνεργαζόταν στενά με την κυβέρνηση, μέχρι που ίδρυσε κόμμα και έκτοτε εντάχθηκε στην αντιπολίτευση. Όμως, η Αρχή Προστασίας της Κυριαρχίας -θεσμός που ιδρύθηκε πρόσφατα- υποστήριξε ότι ο Μάγκιαρ έλαβε χρηματοδότηση από το εξωτερικό, ώστε να κατηγορήσει τον Όρμπαν για διαφθορά.

Σημειώνεται, ότι ο Μάγκιαρ ίδρυσε το κίνημα του κατηγορώντας δημόσια την κυβέρνηση για εκτεταμένη διαφθορά που διαχειρίζεται τον κεντρικό μηχανισμό προπαγάνδας. Οι σύμβουλοι του Όρμπαν απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του.

Στα τέλη Μαρτίου, δημοσίευσε μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία με την Ζουντίτ Βάγκρα τότε σύζυγο του και υπουργό δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, στην οποία μιλάει με λεπτομέρειες σε μια προσπάθεια συμβούλων του Όρμπαν να αναμειχθούν σε μια υπόθεση χρηματισμού.

Ο Πέτερ Μάγκιαρ

Η συνομιλία η οποία ερευνάται από τους εισαγγελείς, οδήγησε σε μεγάλες διαδηλώσεις και έριξε σκιά στην κυβέρνηση του Όρμπαν που είχε ήδη ταλανισθεί από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης που οδήγηση στην παραίτηση του προέδρου.

Ο Μάγκιαρ, ο οποίος ανέλαβε ένα ανενεργό κόμμα που ονομάζεται Tisza (Tisztelet és Szabadság – Σεβασμός και Ελευθερία), περιοδεύει στην ύπαιθρο προσπαθώντας να αποκτήσει υποστήριξη για την προεκλογική του εκστρατεία.

Το κόμμα του Μάγκιαρ συμμετέχει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, και θα είναι το πρώτο τεστ για το πρώην κυβερνητικό στέλεχος να αμφισβητήσει τον εθνικιστή ηγέτη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μάγκιαρ μπορεί να συγκεντρώσει περίπου το 13% των ψήφων, ενώ η υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος Fidesz παραμένει ως επί το πλείστον αμετάβλητη πάνω από το 45%.

«Το καπελάκι σας και δρόμο»

«Τα ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντικατασταθούν καθώς δεν τους αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία μετά τις επικείμενες ευρωεκλογές», δήλωσε ο Βίκτορ Όρμπαν.

Ο εθνικιστής ηγέτης αντιμετωπίζει μία από τις πιο δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις της 14χρονης διακυβέρνησής του με την οικονομία της χώρας του σε ύφεση, ένα σκάνδαλο κατάχρησης που χτυπά την πλατφόρμα οικογενειακών αξιών του στον πυρήνα του και έναν πολιτικό νεοφερμένο που απειλεί να ανατρέψει το status quo.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, το Fidesz του Όρμπαν παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ουγγαρία, αλλά η εμφάνιση του Πέτερ Μάγκιαρ, ένθερμου επικριτή του πρωθυπουργού έχει εμφυσήσει στις εκλογές μια πρόσθετη αίσθηση αμφίρροπης αναμέτρησης.

«Υπάρχει πρόβλημα στις Βρυξέλλες, μεγάλο πρόβλημα. Η ηγεσία (ΕΕ) έχει αποτύχει », είπε ο Όρμπαν σε υποστηρικτές του, σε ομιλία του, ξεκινώντας την εκστρατεία του Fidesz για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Αν έχετε κακή επίδοση κατά τη διάρκεια της θητείας σας, έχετε θέσει τους ψηφοφόρους σας σε κίνδυνο και αν δεν περιμένουν τίποτα περισσότερο από εσάς, απομένει μόνο ένα πράγμα: Το καπελάκι σας και δρόμο», πρόσθεσε στη συνέχεια.