Mήπως τώρα που (επιτέλους) σταματήσατε να καίτε τα καλοριφέρ του σπιτιού σας, θέλετε να φρεσκάρετε το χρώμα τους; Και αν ναι, επιθυμείτε να τα βάψετε στο ίδιο βασικό χρώμα που είχαν και πριν, ή μήπως να τα βάψετε σε μια διαφορετική, έντονη απόχρωση που θα αλλάξει το ύφος του χώρου σας;

Aν σας συμβαίνει κάτι από τα δυο ή και τα δυο, αυτό το άρθρο είναι για εσάς, καθώς συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε είτε απλώς για να φρεσκάρετε το υφιστάμενο χρώμα των καλοριφέρ σας, είτε για να τα βάψετε σε μία διαφορετική και απροσδόκητη απόχρωση.

Γιατί να επιλέξετε ένα καλοριφέρ σε διαφορετικό χρώμα από τον υπόλοιπο χώρο

Ένα καλοριφέρ σε διαφορετικό χρώμα από τον υπόλοιπο χώρο μπορεί να μεταμορφώσει την ατμόσφαιρα και την αισθητική του δωματίου, ανάλογα με την απόχρωσή του. Και μόνο η χρωματική αντίθεση προσθέτει ενδιαφέρον και δυναμική στον χώρο. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους ένα καλοριφέρ σε διαφορετικό χρώμα μπορεί να αλλάξει την διακόσμηση του σπιτιού.

Pop of color: Ένα καλοριφέρ σε έντονο ή ζωηρό χρώμα μπορεί να ενισχύσει την δυναμική του χώρου δημιουργώντας ένα σημείο ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, ένα καλοριφέρ σε έντονο κόκκινο χρώμα θα προσελκύσει την προσοχή και να φτιάξει μια ζωντανή ατμόσφαιρα.

Χρωματικό παιχνίδι: Ένα καλοριφέρ σε αντίθετο χρώμα από τους υπόλοιπους τοίχους θα δημιουργήσει μια εντυπωσιακή αντίθεση, αναδεικνύοντας τον χώρο γύρω του. Σε έναν ανοιχτόχρωμο χώρο, ένα καλοριφέρ σε δυνατό ή σκούρο χρώμα θα δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον κέντρο ή ενότητα στον χώρο, βοηθώντας να οργανώσετε τη διακόσμηση γύρω από αυτό. Ένα καλοριφέρ σε απαλό χρώμα θα ενσωματωθεί ομαλά στον υπόλοιπο χώρο, διαμορφώνοντας μια ολοκληρωμένη όσο και συναρπαστική αισθητική.

Tι πρέπει να προσέξετε στην επιλογή του χρώματος που θα βάψετε το καλοριφέρ

Καθώς εξερευνάτε τις διαφορετικές επιλογές σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τον γενικό σχεδιασμό και το ύφος του χώρου, αλλά και τις προσωπικές προτιμήσεις σας, προκειμένου να επιλέξετε το ιδανικό χρώμα για τα σώματα του καλοριφέρ. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Πριν επιλέξετε το χρώμα, σκεφτείτε τον συνολικό σχεδιασμό του χώρου. Αν ο χώρος είναι ήδη διακοσμημένος, επιλέξτε ένα χρώμα που θα συμπληρώνει τα υπάρχοντα χρώματα και το στυλ διακόσμησης.
  2. Αξιολογήστε τον φυσικό φωτισμό του χώρου και τον τρόπο που το φως επηρεάζει τα χρώματα. Ένα χρώμα που φαίνεται φωτεινό σε φυσικό φως μπορεί να φαίνεται διαφορετικό σε τεχνητό φωτισμό. Πριν αποφασίσετε, δοκιμάστε δείγματα χρωμάτων στο καλοριφέρ ή σε μια μικρή περιοχή του τοίχου για να δείτε πώς εμφανίζεται το χρώμα στον χώρο και πώς αλληλεπιδρά με το φως.
  3. Λάβετε υπόψη το μέγεθος και το σχήμα του καλοριφέρ. Για παράδειγμα, ένα μικρό και λεπτό καλοριφέρ μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερο όγκο με ένα έντονο χρώμα, ενώ ένα μεγάλο καλοριφέρ μπορεί να διακοσμηθεί με πιο απαλές αποχρώσεις για να μη δείξει ακόμη μεγαλύτερο.
  4. Επιλέξτε βάσει του προσωπικού σας στυλ, υιοθετώντας ένα χρώμα που αντικατοπτρίζει το γούστο και την προσωπικότητά σας,
  5. Τέλος, εάν το σπίτι σας δεν είναι ιδιόκτητο αλλά είστε ενοικιαστές, καλό είναι να ρωτήσετε τους ιδιοκτήτες γι’ αυτή την αλλαγή που θέλετε να κάνετε.

Με τη σωστή προσοχή και σκέψη, μπορείτε να μετρατρέψετε τα σώματα του καλοριφέρ από ένα άχαρο στοιχείο του σπιτιού σας σε μία design πινελιά που θα αναδείξει την αισθητική του χώρου.

Στο πρακτικό κομμάτι, τι πρέπει να προσέξετε πριν βάψετε το καλοριφέρ

Καλύτερα να βάψετε τα καλοριφέρ σας τους μήνες που δεν ανάβει η θέρμανση. Aν η πολυκατοικία στην οποία μένετε έχει κεντρική θέρμανση, καλό θα ήταν να ενημερώσετε ότι θα προχωρήσετε σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να τα ανάψουν. Αν πάλι η θέρμανση είναι αυτόνομη, κλείστε απαραίτητα τις βρύσες του νερού και αδειάστε τα σώματα πριν ξεκινήσετε.

Αν αποφασίσετε να βάψετε το καλοριφέρ χωρίς να το αποσυναρμολογήσετε, τοποθετήστε από κάτω και από πίσω εφημερίδες ώστε να προστατεύσετε τους τοίχους και το δάπεδο από λεκέδες μπογιάς. Πριν από το πέρασμα της βαφής με το πινέλο, το καλοριφέρ πρέπει να έχει πλυθεί και ίσως τριφτεί. Σε περίπτωση που υπάρχει σκουριά, χρησιμοποιήστε συρματόβουρτσα για να κάνετε τραχιά την επιφάνεια και στη συνέχεια εφαρμόστε αντισκωριακό σμάλτο, δηλαδή μίνιο. Μόλις στεγνώσει, είστε έτοιμοι να βάψετε το σώμα σε όποιο χρώμα έχετε τελικά αποφασίσει.