Οι φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια κατέλαβαν το ακαδημαϊκό κτίριο του 1907, Hamilton Hall, που βρίσκεται στα Morningside Heights της πανεπιστημιούπολης στο Μανχάταν, και το πανεπιστήμιο απειλεί ότι θα τους αποβάλει.

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης έχει εδώ και δύο εβδομάδες βρεθεί στο επίκεντρο ενός κινήματος φοιτητών και ακτιβιστών, που κάνουν δράσεις υπέρ της Παλαιστίνης.

«Λυπούμαστε που οι διαδηλωτές επέλεξαν την οδό της κλιμάκωσης με τις πράξεις τους (…). Οι φοιτητές που κατέλαβαν το κτίριο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αποβολής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Κολούμπια, Μπεν Τσανγκ.

«Είπαμε ξεκάθαρα χθες ότι η λειτουργία του πανεπιστημίου δεν μπορεί να διαταράσσεται μονίμως από διαδηλωτές που παραβιάζουν τους κανόνες. Η συνέχιση αυτού (του τρόπου δράσης) θα έχει ασφαλώς συνέπειες», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Τσανγκ, κατηγορώντας τους καταληψίες ότι «βανδάλισαν, έσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα και απέκλεισαν τις εισόδους» του κτιρίου.

Οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις

Το πανεπιστήμιο άρχισε να τιμωρεί διαδηλωτές, υποστηρικτές της Παλαιστίνης στον πόλεμο με το Ισραήλ, που αρνήθηκαν να «σηκώσουν» τις σκηνές που είχαν στήσει στην πανεπιστημιούπολη, αφού η πρόεδρος ανακοίνωσε «αδιέξοδο στις συνομιλίες» που θα έθεταν τέλος στη διαμαρτυρία.

Η πρόεδρος του πανεπιστημίου, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ, ανέφερε πως οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους οργανωτές των φοιτητικών κινητοποιήσεων και τους ακαδημαϊκούς δεν κατάφεραν να πείσουν τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τα δεκάδες αντίσκηνα που είχαν στήσει, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η καταστολή στο Κολούμπια σημειώθηκε την ίδια ώρα που η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν, συνέλαβε δεκάδες φοιτητές, τους οποίους περιέλουσε με σπρέι πιπεριού σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων.

Δεν κάνουν πίσω οι φοιτητές

Οι φοιτητές και άλλοι διαδηλωτές απαιτούν από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο Κολούμπια να κόψει τις γέφυρες με μαικήνες ή με επιχειρήσεις που συνδέονται με το Ισραήλ, ενώ είχαν απευθύνει και έκκληση «να προστατευθεί ο καταυλισμός».

«Δεν θα φύγουμε, παρά μόνο διά της βίας», φώναξε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Σουέντα Πόλατ, μια φοιτήτρια που έχει ηγετική θέση στο κίνημα και καταγγέλλει «μια τακτική εκφοβισμού που δεν σημαίνει τίποτα μπροστά στον θάνατο περισσότερων από 34.000 Παλαιστινίων».

Δεκάδες νέοι έκαναν πορεία στην πανεπιστημιούπολη, με το πρόσωπο κρυμμένο κάτω από υγειονομικές μάσκες, χειροκροτώντας και φωνάζοντας «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη», σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου, η οποία μέτρησε περίπου πενήντα ανθρώπους στον μικρό καταυλισμό, οι οποίοι παρέμεναν σε χαλαρή ατμόσφαιρα και χωρίς αστυνομική παρουσία.

Πηγή: ΑΠΕ