Στο πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση εστίασε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, μια ιστορική τομή –όπως τη χαρακτήρισε– που στόχο έχει να λύσει ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό, αλλά και δημιουργώντας προσχώματα σε αναπτυξιακά έργα, τα οποία λιμνάζουν στη γραφειοκρατία. Στο μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης εντάσσεται η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, των μη κρατικών πανεπιστημίων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και η αντιμετώπιση των φαινομένων της οπαδικής βίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα αυτής της μεταρρύθμισης, κάνοντας λόγο για αλλαγές που υπηρετούν ταυτόχρονα τον πολίτη και τη χώρα, καθώς με τον νέο νόμο η δικαιοσύνη αντιμετωπίζεται ως μοχλός προόδου, ένας κρίκος κοινωνικής συνοχής και μια προϋπόθεση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολιτών. Παράλληλα, με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται ώθηση στο κράτος δικαίου, με παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα.

Αιχμές κατά Κασσελάκη

Επιχειρώντας η απόσταση της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, για να διατηρήσει η κυβέρνηση την πολιτική της νομιμοποίηση, ο πρωθυπουργός τοποθετεί απέναντί του τον Στέφανο Κασσελάκη, εξηγώντας στους πολίτες ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει ότι κόπτεται για το κράτος δικαίου, ωστόσο αφενός «διατηρεί στους κόλπους του δύο υπουργούς καταδικασμένους στο Ειδικό Δικαστήριο και αφετέρου “ξέχασε” να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού». Παράλληλα, στο οικονομικό πεδίο υπεραμύνεται της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης και του κοστολογημένου της προγράμματος και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για απολιτίκ λαϊκισμό, λεφτόδεντρα και προτάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία εάν υιοθετηθούν. Μετά το Πάσχα αναμένεται να συζητηθούν στη Βουλή τα ζητήματα οικονομίας και ακρίβειας κατά την προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται έτοιμος να εξηγήσει το οικονομικό πλάνο της κυβέρνησης που ακολουθεί τους δημοσιονομικούς κανόνες και περιορισμούς.

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ

Η κυβερνητική μηχανή, παρά το ότι έχουμε εισέλθει στη Μεγάλη Εβδομάδα, δεν έχει μπει στο ρελαντί. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε για σήμερα τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με πολλά θέματα να είναι ανοικτά και κυρίως αυτό της Πολιτικής Προστασίας ενόψει καλοκαιριού και με πολλές πυρκαγιές να έχουν ήδη κατασβεστεί, παρότι σήμερα μπαίνουμε στον τρίτο μήνα της άνοιξης.

Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει σήμερα στις 10 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από την ανάλυση που θα κάνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου με τα μέσα που είναι διαθέσιμα και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, θα συζητηθεί και το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ θα γίνει και ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Επίσης στο ΚΥΣΕΑ θα συζητηθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.