Στον Σαρωνικό σε απόσταση αναπνοής από την Αίγινα υπάρχει ένα μικρό νησάκι με απίστευτα τιρκουάζ νερά το οποίοι μοιάζει με μανιτάρι και στις ξαπλώστρες του κάθονται παγώνια που είναι κάτοικοί του.

Η Μονή Αίγινας όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο μικρό νησάκι βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον οικισμό Πέρδικα στην Αίγινα από όπου ξεκινά καραβάκι για να επισκεφθείτε αυτόν τον μικρό παράδεισο.

Μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι τα παγώνια τα οποία θα τα βρείτε ακόμα και στο μοναδικό beach bar.

Η νησίδα Μονή βρίσκεται στα βόρεια του Σαρωνικού κόλπου, νοτιοδυτικά της Αίγινας, σε απόσταση μικρότερη από 500μ. από το ακρωτήριο της Πέρδικας και 18.00μ από το λιμάνι της Πέρδικας.

Πρόκειται για μία νησίδα πευκόφυτη, με οργανωμένη αμμουδερή παραλία και πολλά άλλα σημεία για μπάνιο. Το καλοκαίρι έχει συχνή καθημερινή σύνδεση με το λιμάνι της Αίγινας με καΐκι (6 χλμ) και συχνότατη σύνδεση με το τουριστικό θέρετρο της Πέρδικας.

Το νησί αποτελεί ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Χρυσολεόντισσας της Αίγινας και για αυτόν το λόγο έχει ονομαστεί Μονή. Η ιδιαιτερότητα του νησιού αυτού είναι ότι δεν κατοικείται, αλλά είναι καταφύγιο άγριων ζώων.

Στο νησί υπάρχουν εκτός από παγώνια, ελάφια, αγριοκάτσικα, κρι-κρι και σκίουροι από τους οποίους πολλοί είναι φιλικοί και πλησιάζουν τους επισκέπτες.

Το νησί στη δυτική πλευρά είναι πευκόφυτο και η παραλία, η οποία προσεγγίζει το καΐκι από την Πέρδικα, είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και καντίνα. Η ανατολική πλευρά του νησιού, δηλαδή η πλευρά που φαίνεται από την Αίγινα, είναι βραχώδης. Το νησί έχει ενδιαφέρον πεζοπορικό / αναρριχητικό. Οι κορυφές του νησιού είναι βραχώδεις και έχουν πανοραμική θέα στην Αίγινα – Πέρδικα, την χερσόνησσο των Μεθάνων και το νησι Αγκιστρίου.

Παλαιότερα το νησί είχε αξιοποιηθεί τουριστικά με τη δημιουργία υποδομών κατασκήνωσης. Σήμερα εκεί οι επισκέπτες θα δουν τα ερείπια αυτών των τουριστικών υποδομών.