Aς ανοίξουμε λοιπόν το κεφάλαιο των high fashion sneakers, που είναι ουσιαστικά ένα κομμάτι της ενσωμάτωσης του athleisure look στην υψηλή ραπτική, κάτι το οποίο βλέπουμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια με πάρα πολλούς οίκους να λανσάρουν sneakers που φέρουν την υπογραφή τους.

Κάποιες φορές, μάλιστα, βλέπουμε sold out συνεργασίες των οίκων υψηλής ραπτικής με ονόματα του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου και αθλητές, ή κομμάτια αμφιλεγόμενης αισθητικής, με περίτρανα παραδείγματα τα τουλάχιστον κακόγουστα sneakers που λάνσαρε ο Donald Trump ή τα φθαρμένα αθλητικά του οίκου Balenciaga που, όπως αρκετά κομμάτια του, διχάζουν το κοινό.

Τα high fashion sneakers είναι μια εξέλιξη των κλασικών αθλητικών παπουτσιών, συνδυάζοντας την άνεση και τη λειτουργικότητα με την υψηλή αισθητική και την ποιότητα της high fashion βιομηχανίας. Συνήθως είναι κατασκευασμένα από καλά υλικά και με λεπτομέρειες που τα κάνουν να ξεχωρίζουν, όπως πολυτελή υφάσματα, μεταλλικά στοιχεία, πρωτότυπα σχέδια και χρώματα, αλλά και ιδιαίτερες σόλες. Με άλλα λόγια, μία πολυτελής αναβάθμιση στην καθημερινή εμφάνιση. Είναι πλέον συνηθισμένο να βλέπουμε sneakers σε συλλογές από κορυφαίους σχεδιαστές και brands της μόδας, ενώ έχουν γίνει δημοφιλή στην γκαρνταρόμπα των fashionistas και των απανταχού λάτρεων της μόδας.

Και κάπως έτσι, ήρθαν τα sneakers του οίκου Schiaparelli, ενός οίκου που τηρώντας ευλαβικά το ύφος της ιδρύτριάς του, μέχρι στιγμής δεν είχε υποκύψει στη σχεδίαση athleisure κομματιών. Ωστόσο, με τον Daniel Roseberry στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του οίκου Schiaparelli, ο οίκος αναγεννήθηκε και ανανέωσε την εικόνα του χωρίς να θυσιάσει την ταυτότητά του. Τα πρώτα sneakers του οίκου Schiaparelli λοιπόν είναι γεγονός και φυσικά διαθέτουν τα signature trompe l’oeil χρυσά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες του. Τα Schiaparelli sneakers παρουσιάστηκαν στη Ready-to-wear πασαρέλα του οίκου για την άνοιξη 2024 και συνδυάστηκαν με πολλά looks.

«Είναι η ιδέα της couture μόδας που όμως έχει φτιαχτεί για τους δρόμους. Αυτά τα sneakers είναι ιδιαίτερα σημαντικά για εμένα γιατί συμβολίζουν αυτό που είμαι: ένα Αμερικάνος στο Παρίσι. Ενσαρκώνουν τη συνάντηση δύο κόσμων: την αμερικάνικη άνεση και την αυστηρότητα του french chic», δήλωσε ο Daniel Roseberry.

Στο επίσημο site του οίκου, η περιγραφή τους είναι η εξής: «Για τα πρώτα sneakers του οίκου Schiaparelli, ο Daniel Roseberry εμπνεύστηκε ένα ανάλαφρο, πρακτικό sneaker σε εκρού καμβά, το οποίο είναι πειραγμένο με το signature χρυσό trompe d’oeil των δαχτύλων μας. Το σχέδιο μιας ακανόνιστης μεζούρας στολίζει ντελικάτα τις άκρες της σόλας, ενώ από κάτω υπάρχει το τύπωμα μιας πατημασιάς».

Σε περίπτωση που θέλετε να τα αποκτήσετε, θα πρέπει να διαθέσετε 2.300€. Ιδού τι θα πάρετε με αυτό το ποσό.