«Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για το 2014, τα 60 εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι, λόγω πολέμων, εμφύλιων συρράξεων και διώξεων, αποκαλύπτουν ότι βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη έκρηξη προσφύγων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» επισημαίνει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, εντοπίζοντας, ταυτόχρονα την αιτία για τον δραματικά αυξανόμενο αριθμό των ξεριζωμένων στην ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, με τη δημιουργία νέων και την αναζωπύρωση παλαιών εστιών πολέμου και στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, μέσα σε συνθήκες συνεχιζόμενης ύφεσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας.

«Η ΕΕ, αντάξια του ιμπεριαλιστικού της χαρακτήρα, από το ένα μέρος συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων, με τη συμμετοχή της στους πολέμους και τις επεμβάσεις και, από το άλλο μέρος, σχεδιάζει και εφαρμόζει νέα συστήματα καταστολής στα σύνορα μέχρι και βομβαρδισμούς τρίτων χωρών, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης των διακινητών μεταναστών και προσφύγων» αναφέρει το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση εγκαλείται η ΕΕ ότι «χύνει κροκοδείλια δάκρυα» για το δράμα των προσφύγων, και προωθεί μέτρα κοροϊδία για την κατανομή και εγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων στα διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ, για την ανακούφιση δήθεν της Ελλάδας και Ιταλίας που δέχονται μεγάλα κύματα προσφύγων, ενώ διατηρεί τον Κανονισμό του Δουβλίνου που ευθύνεται για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην πρώτη χώρα υποδοχής.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των νέων αφίξεων των θυμάτων του ιμπεριαλισμού έχει φθάσει τους 50.000 στους πρώτους μήνες του 2015 με τους 30.000 εξ αυτών να είναι πρόσφυγες.

«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμμετέχει με ενεργητικότερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ετοιμάζεται να δώσει νέα στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ σε νησί του Αιγαίου. Καλλιεργεί επικίνδυνες αυταπάτες, περί δήθεν αλληλεγγύης της ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, καλώντας μάλιστα την Task Force της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου στη Λέσβο και περιμένοντας τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που θα δοθούν σε ΜΚΟ, για τη στέγαση ενός πολύ μικρού αριθμού προσφύγων και αιτούντων άσυλο» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Η πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τη χειραφέτηση των εργατών και των λαών, για το σοσιαλισμό, αποτελεί την πραγματική συμβολή για την αντιμετώπιση του δράματος των προσφύγων» υπογραμμίζει το ΚΚΕ, καλώντας ταυτόχρονα την εργατική τάξη και τον λαό σε αγώνα για:

– Να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο 2 και 3. Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ.

– Να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες.

– Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό για τις ανάγκες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής και ασύλου.

– Να δημιουργηθούν άμεσα υποδομές για τη στέγαση, σίτιση και περίθαλψη των νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Να κλείσει η Αμυγδαλέζα και όλα τα κέντρα κράτησης.

– Να φύγει ο Frontex και οι ανάλογοι μηχανισμοί της ΕΕ από την Ελλάδα.

– Να μην υπάρξει καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες, αποδέσμευση από τους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, καμία νέα ΝΑΤΟϊκή βάση στο Αιγαίο, απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων.