Υπάρχει μια τεράστια φούσκα, σε πολλά περιουσιακά στοιχεία, που θα σκάσει – και οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν σε πολύτιμα μέταλλα και κρυπτονομίσματα για να καλυφθούν, προειδοποιεί ο επενδυτής, επιχειρηματίας και συγγραφέας Ρόμπερτ Κιγιοσάκι.

«Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα ακίνητα θα ΣΚΑΣΟΥΝ», έγραψε στον λογαριασμό του στο X. «Το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε 90 ημέρες. ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ οι ΗΠΑ. Σώστε τον εαυτό σας. Αγοράστε περισσότερο χρυσό, ασήμι, Bitcoin.»

Η ζοφερή πρόβλεψη και οι συστάσεις του συγγραφέα του βιβλίου «Πλούσιος μπαμπάς, Φτωχός μπαμπάς» δεν προκαλούν έκπληξη στους οπαδούς του, αφού ο ίδιος εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας ένα επικό κραχ, σχολιάζει το «Business Insider».

Ρόμπερτ Κιγιοσάκι

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικοί δείκτες S&P 500 και Nasdaq έχουν εκτιναχθεί σε
υψηλά ρεκόρ φέτος.

Ωστόσο, ο επίμονος πληθωρισμός και η εικόνα της αγοράς εργασίας έχουν πυροδοτήσει φόβους ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει το κλίμα των χρηματιστηρίων και να αυξήσει τις αποδόσεις των ομολόγων, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές τους.

Εν τω μεταξύ, ο τομέας εμπορικών ακινήτων έχει πληγεί από μια τριπλή πτώση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, το αυξανόμενο κόστος επιτοκίων και μια πιστωτική κρίση καθώς οι περιφερειακές τράπεζες αποσύρονται από τον δανεισμό σε ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όλα αυτά ενώ οι τιμές των κατοικιών βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Κιγιοσάκι θεωρεί τον χρυσό και το ασήμι ανώτερα από το δολάριο, επειδή η αξία τους δεν θα διογκωθεί εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίσει να ξοδεύει πρωτοφανή ποσά ωθώντας το εθνικό χρέος σε νέα υψηλά.

Ο γκουρού των προσωπικών οικονομικών έχει επίσης επαινέσει επανειλημμένα το bitcoin. Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι είχε χαρακτηρίσει το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα ως άχρηστο σε ραδιοφωνική του εκπομπή, το 2022.

Επενδύστε σε κονσέρβες και φασόλια

Ο Κιγιοσάκι έχει επίσης προσφέρει κάποιες ασυνήθιστες συμβουλές στο παρελθόν, καθώς έλεγε στους ανθρώπους να προμηθεύονται σακούλες σκουπιδιών και χαρτί υγείας όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε το 2022 ενώ χαρακτήριζε τις κονσέρβες με τόνο και τα φασόλια ως τις «καλύτερες επενδύσεις» εκείνη την εποχή.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο έμπειρος επενδυτής έχει εντοπίσει προβλήματα πριν τα δουν όλοι οι άλλοι. «Τηλεφώνησα στη Lehman Brothers πριν από χρόνια και νομίζω ότι η επόμενη τράπεζα που θα πάει είναι η Credit Suisse», δήλωσε τον Μάρτιο του περασμένου έτους – σχεδόν μια εβδομάδα πριν η UBS συμφωνήσει σε έκτακτη εξαγορά της προβληματικής ελβετικής τράπεζας.