Μπορεί να μην έχουν όλοι τη δυνατότητα να προετοιμάσουν ένα «plan B», δηλαδή ένα σχέδιο εξόδου, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά. Όμως οι πλούσιοι Αμερικανοί, που έχουν την οικονομική άνεση, χτίζουν ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο με διαβατήρια άλλων χωρών, σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν ένα κλίμα κοινωνικοπολιτικής αστάθειας που δημιουργεί στους πολίτες νευρικότητα, σημειώνει το «Business Ιnsider», διερωτώμενο μήπως «αυτό είναι το κάρμα για τη μακρά ιστορία της χώρας στην πολιτική ανάμειξη άλλων χωρών».

Οι πλούσιες οικογένειες των ΗΠΑ υποβάλλουν με αυξανόμενο ρυθμό αιτήσεις για να αποκτήσουν δεύτερη υπηκοότητα και νέα χώρα διαμονής, μέσω των λεγόμενων προγραμμάτων χρυσής βίζας και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών τους.

Το «Business Ιnsider» παρουσιάζει μερικές από τις κορυφαίες χώρες που έχουν βάλει στο στόχαστρο.

Πορτογαλία

Πορτογαλία
Λισαβόνα

Η Πορτογαλία είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για τους Αμερικανούς που αναζητούν ένα δεύτερο διαβατήριο, δήλωσαν στο «Business Insider» στελέχη της εταιρείας Henley & Partners, που ειδικεύεται σε υπηκοότητες.

Οι Αμερικανοί μπορούν να γίνουν κάτοικοι ύστερα από πέντε χρόνια μέσω του προγράμματος χρυσής βίζας της Πορτογαλίας.

Οι πορτογαλικές αρχές γνωρίζουν ότι τα διαβατήριά τους έχουν μεγάλη ζήτηση και για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρόσθεσε πρόσφατα περιορισμούς στο πρόγραμμα της χρυσής βίζας. Αφαίρεσε ένα προνόμιο με το οποίο η αγορά ακινήτων θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπηκοότητα, όπως ανέφερε το Reuters. Οι μελλοντικοί κάτοικοι μπορούν ακόμη να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα επενδύοντας στη χώρα με άλλους τρόπους, συνεχίζει το Reuters.

Μάλτα

Μάλτα Βαλέτα
Βαλέτα

Η Μάλτα είναι μια άλλη κορυφαία επιλογή για τους πλούσιους Αμερικανούς. Μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής μέσω μιας μεικτής επένδυσης κεφαλαίου (που σημαίνει ότι μπορεί να είναι μια χρηματοοικονομική επένδυση ή μια επένδυση σε ακίνητα).

Το πρόγραμμα παραμονής της Μάλτας προσφέρει τη δυνατότητα διαμονής στη χώρα επ’ αόριστον, καθώς και πρόσβαση για κάποιους μήνες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης χωρίς βίζα, σύμφωνα με την Henley & Partners.

Αν και λίγοι από τους πελάτες της εταιρείας μετακομίζουν τελικά στο εξωτερικό, δήλωσαν ότι βρίσκουν πολύ ελκυστικό το να έχουν τη δυνατότητα αυτή στη διάθεσή τους.

Ελλάδα

Κέρκυρα
Κέρκυρα

Η Ελλάδα είναι ένας κορυφαίος προορισμός για τους πλούσιους Αμερικανούς, με αποτέλεσμα να αλλάξει κάποιους όρους για την απόκτηση χρυσής βίζας.

Τον Φεβρουάριο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν την τιμή της επένδυσης σε 800.000 ευρώ για τα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας, όπως ανέφερε το Reuters.

Η αλλαγή αυτή ήρθε αφού η χώρα είχε ήδη αυξήσει την απαίτηση επένδυσης σε ακίνητα από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ το 2023, για πόλεις και νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη, σύμφωνα με το Reuters.

Ιταλία

Ιταλία Μπολόνια
Μπολόνια

Ορισμένοι Αμερικανοί που αναζητούν ένα επιπλέον διαβατήριο στρέφονται στην Ιταλία. Το πρόγραμμα της χώρας απαιτεί «σημαντική συμβολή στην εγχώρια οικονομία», σύμφωνα με την Henley & Partners.

Για να αποκτήσουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στην Ιταλία, οι επενδυτές πρέπει να είναι έτοιμοι να πληρώσουν από 250.000 έως 2 εκατομμύρια ευρώ.

Νέα Ζηλανδία

Νέα Ζηλανδία Κουίνσταουν
Κουίνσταουν

Κάποιοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τη Νέα Ζηλανδία, όπως ο μεγιστάνας της τεχνολογίας, Peter Thiel, σύμφωνα με το CNBC.

Η Henley & Partners κατατάσσει τη Νέα Ζηλανδία στη λίστα με τις 10 πιο επιθυμητές χώρες για ένα δεύτερο διαβατήριο, αλλά για να το αποκτήσει κανείς χρειάζεται μία «τρελή» τιμή.

Οι επίδοξοι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να δαπανήσουν από 5 έως 15 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας – ή από 2,7 εκατ. ευρώ έως 8,3 εκατ. ευρώ.