Μια 99χρονη γυναίκα που επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα και τώρα έχει γίνει διάσημη στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok για τα βίντεό της που περιγράφουν τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βραβεύτηκε με τον τίτλο MBE στο παλάτι του Ουίνδσορ της Βρετανίας από τον βασιλιά Κάρολο.

Η Λίλι Έμπερτ, ιδρυτικό μέλος του κέντρου για τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνωρίστηκε για τις υπηρεσίες που παρέχει όσον αφορά στο να διδάξει τις νέες γενιές για το Ολοκαύτωμα.

Την 99χρονη συνόδευσε στο παλάτι του Ουίνδσορ ο δισέγγονός της 19χρονος Ντοβ Φόρμαν. Το διδακτικό υλικό που δημιουργούν στο TikTok έχει εκατομμύρια θεάσεις και η Έμπερτ είναι μια από τις διασημότητες της πλατφόρμας.

«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που κάποιοι άνθρωποι με κυνηγούσαν και ήθελαν να με σκοτώσουν για τη θρησκεία μου και τώρα λαμβάνω αυτή τη μεγάλη τιμή. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν ακριβώς πόσα πολλά πράγματα σημαίνει αυτό για μένα», τόνισε η Έμπερτ και συνέχισε:

«Υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως αν επιβίωνα τότε θα έλεγα σε όλο τον κόσμο τι μας συνέβη στο Άουσβιτς – ότι υπήρχαν άνθρωποι που πέθαναν μόνο και μόνο για τα πιστεύω τους. Μας έκαναν να πιστεύουμε πως δεν αξίζουμε τη ζωή».

Η Έμπερτ ήταν 20 ετών όταν απελευθερώθηκε από το Άουσβιτς και έζησε ένα χρόνο στην Ελβετία προτού μετακομίσει το 1946 στα εδάφη όπου τώρα βρίσκεται το Ισραήλ. Το 1967 μετανάστευσε στη Βρετανία με το σύζυγό της Σαμουέλ.

Τώρα, ζει στο Βόρειο Λονδίνο και είναι μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά δέκα εγγονών. Έγινε προγιαγιά για 36η φορά τον περασμένο χρόνο.

Λέει πως πάντοτε μαχόταν για να είναι μια θετική δύναμη και ενθαρρύνει τους πάντες να μαθαίνουν ώστε «να εκτιμήσουμε τις διαφορές μας και να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, να είμαστε καλοί ο ένας προς τον άλλον. Κάτι τόσο τρομακτικό (σ.σ. όπως το Ολοκαύτωμα) δεν θα έπρεπε να συμβεί ποτέ ξανά. Όσο ζω θα προσπαθώ να μάθω στον κόσμο να είναι ανεκτικός», δήλωσε.

Ο εγγονός της, στο μεταξύ αποκάλυψε τα λόγια που είπε η γυναίκα στο βασιλιά Κάρολο: «Ήμουν στην κόλαση, στο Άουσβιτς. Πόσο ξεχωριστό είναι να είμαι μαζί σας, με το βασιλιά στο παλάτι».