Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πως η δέσμευση κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεχωριστά προσφέρει έναν καλύτερο τρόπο για την κατανομή των μεταναστών και των προσφύγων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σε σύγκριση με την επιβολή εθνικών ποσοστώσεων από μέρους των Βρυξελλών.

«Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τους λόγους οι οποίοι προκαλούν τη μετανάστευση», σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας έπειτα από τη σύνοδο με τους ηγέτες της Σλοβακίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στην Μπρατισλάβα.

«Δεν νομίζω ότι (οι ποσοστώσεις) έχουν κάποιο νόημα όσον αφορά τη μετανάστευση. Δεν νομίζω ότι είναι η ορθή μέθοδος», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ σχολιάζοντας τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του τεράστιου αριθμού προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη.

Από τη δική του πλευρά ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο τόνισε ότι τόσο η χώρα του όσο και η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία αντιτίθενται στην πρόταση της Κομισιόν να επιβληθούν ποσοστώσεις.

«Νομίζουμε ότι αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντίκειται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία αναφέρονταν στην αρχή της ελεύθερης μετακίνησης» των προσώπων, ανέφερε ο Φίτσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από τη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών με τον Ολάντ.