Η Γαλλο-κολομβιανή πρώην υποψήφια πρόεδρος της Κολομβίας, Ίνγκριντ Μπετανκούρ, η οποία είχε απαχθεί από αντάρτες και κρατήθηκε όμηρος για έξι χρόνια, απέσυρε σήμερα το αίτημα αποζημίωσής της από το κολομβιανό κράτος, ανακοίνωσε η εισαγγελία της χώρας.

Η πρώην όμηρος των ανταρτών FARC ζητούσε σχεδόν οκτώ εκατομμύρια δολάρια για την απαγωγή της.

Ο δικηγόρος της Γκαμπριέλ Ντεβίς «αποκάλυψε πως αποσύρει τις αιτήσεις της με στόχο να υπάρξει ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός», προσθέτοντας πως η διαδικασία πλέον έχει «κλείσει».

Η Μπετανκούρ και η οικογένειά της είχαν καταθέσει στις 30 Ιουνίου αίτηση για αποζημίωσή της με 15 δισ. πέσος (σχεδόν οκτώ εκατ. δολάρια) για οικονομική και ηθική βλάβη από την εξάχρονη ομηρία της, που οφείλεται κατ’ αυτήν στην πλημμελή φύλαξή της.

Το αίτημα της πρώην ομήρου έχει ξεσηκώσει κύμα αγανάκτησης στην Κολομβία, με τον αντιπρόεδρο Φρανσίσκο Σάντος να το χαρακτηρίζει ως «παγκόσμιο ρεκόρ αγνωμοσύνης».

Η πρώην υποψήφια για την προεδρία του 2002, η οποία κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας, ότι είχαν παραμελήσει τη φύλαξή της, είχε ακολουθήσει, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών, μία επικίνδυνη οδική αρτηρία στη νοτιοανατολική επαρχία Κακέτα, στην οποία απήχθη και παρέμεινε όμηρος από τον Φεβρουάριο του 2002 έως την επιχείρηση για την απελευθέρωσή της έξι χρόνια αργότερα.