Τη μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του ζει ο Ολυμπιακός, ο οποίος ένα χρόνο πριν κλείσει έναν αιώνα ζωής θα παίξει στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό του και θα διεκδικήσει κόντρα στη Φιορεντίνα, στις 29 Μαΐου στην OPAP Arena, το τρόπαιο του Europa Conference League μετά τη δεύτερη νίκη του, με 2-0 αυτή τη φορά, επί της Άστον Βίλα χάρη σε ισάριθμα γκολ του Ελ Κααμπί.

Με τον κόσμο του να δημιουργεί τρομερή ατμόσφαιρα, αντάξια του πόσο σημαντική ήταν η βραδιά, οι Ερυθρόλευκοι, οι οποίοι είχαν επικρατήσει με 4-2 στο Μπέρμιγχαμ, μπήκαν δυνατά στον αγώνα και είχαν την πρώτη τους ευκαιρία στο 2′ με τον Τσικίνιο που πάτησε περιοχή από πλάγια και σούταρε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Μια φάση που ήταν, όπως φάνηκε, η… προαναγγελία για το γκολ που ερχόταν.

Στο 10′ ο Τσικίνιο έδωσε στον Κίνι και αυτός έκανε το γύρισμα από αριστερά για τον Ελ Κααμπί που με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0, με ακόμη ένα δικό του γκολ, βάζοντας φωτιά στο Καραϊσκάκη που… δεν ήθελε και πολύ για να εκραγεί!

Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είχε ήδη διευρύνει το προβάδισμα που είχε αποκτήσει μετά τη νίκη με 4-2 στην Αγγλία και από εκεί και πέρα αυτό που είχε να κάνει ήταν να παγώσει το… μυαλό της και στη συνέχεια το παιχνίδι. Οι Πειραιώτες δεν έπρεπε να παρασυρθούν από την Άστον Βίλα αλλά να συνεχίζουν να κάνουν το παιχνίδι τους με σύνεση και καθαρό μυαλό.

Ότι θα υπήρχαν, βέβαια, και επικίνδυνες στιγμές, ήταν δεδομένο. Δεν αποτέλεσε έκπληξη, επομένως, το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν άνα διαστήματα γύρω-γύρω από την περιοχή του Τζολάκη ψάχνοντας τον τρόπο για να φτάσουν στο γκολ. Ο Κας, όμως, δεν πρόλαβε να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα μετά το γύρισμα του Ντιαμπί στο 41′ έπειτα από το λάθος του Ρέτσου ενώ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Τζολάκης έκανε εντυπωσιακή απόκρουση σε τρομερό σουτ του Μπέιλι που βρήκε χώρο.

Όπως και να έχει, το πρώτο μισό του παιχνιδιού είχε βγει όπως ήθελε ο Ολυμπιακός, ο οποίος μπήκε στο δεύτερο δείχνοντας διάθεση να πρεσάρει ψηλά ώστε να οδηγήσει σε λάθη την Άστον Βίλα και έτσι έγινε. Όλα πήγαιναν καλά, επομένως, για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ, η οποία στο 59′ πλησίασε στο δεύτερο γκολ με το γύρισμα του Ελ Κααμπί για τον Έσε, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να… μπει με τη μπάλα στα δίχτυα.

Στο επόμενο λεπτό οι Άγγλοι βγήκαν τρεις εναντίον τριών στην κόντρα αλλά ο Ντουράν αποφάσισε να σουτάρει από πλάγια και ο Τζολάκης απέκρουσε, για να έρθει αμέσως μετά, στο 62′, μια πολύ επικίνδυνη φάση με τον Γουότκινς αλλά οι Τζολάκης και Κάρμο καθάρισαν μέσα σε αποθέωση. Αποθέωση σαν κι αυτή που γνώρισε ο Ποντένσε όταν έγνε αλλαγή, με τους Ερυθρόλευκους να έχουν μεγάλη φάση στο 63′ με την άστοχη κεφαλιά του Ελ Κααμπί στο δεύτερο δοκάρι μετά τη γλυκιά σέντρα του Φορτούνη.

Προφανώς και άπαντες στο Καραϊσκάκη, με εξαίρεση τους Άγγλους, θα ήθελαν το δεύτερο γκολ, αλλά και με το 1-0 μια χαρά ευτυχισμένοι ήταν αφού τα λεπτά περνούσαν και η πρόκριση στον τελικό ερχόταν όλο και πιο κοντά αφού η ομάδα του Ουνάι Έμερι δεν μπορούσε, όσο κι αν το ήθελε, να αντιδράσει.

Το μόνο κακό νέο για τους Ερυθρόλευκους, βασικά, ήταν η αποχώρηση του εκπληκτικού Ιμπόρα λόγω τραυματισμού στο 73′, ξεχάστηκε όμως κι αυτό λίγα λεπτά μετά και συγκεκριμένα στο 79′, όταν ο Ρέτσος πέρασε την πάσα για τον Ελ Κααμπί και αυτός νίκησε τον Μαρτίνες στο τετ α τετ για το 2-0, το οποίο οριστικοποιήθηκε δύο λεπτά μετά έπειτα από την εξέταση του VAR!

Έτσι, ο Ολυμπιακός, όσο τρελό κι αν ακουγόταν στην αρχή της σεζόν, είναι στον τελικό του Europa Conference League, είναι στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας του και πάει πλέον για την κούπα στις 29 Μαΐου κόντρα στη Φιορεντίνα στην OPAP Arena!

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Κίνι (77′ Αποστολόπουλος), Ιμπόρα (73′ Όρτα), Έσε, Φορτούνης, Τσικίνιο, Ποντένσε (64′ Μασούρας), Ελ Κααμπί.

Άστον Βίλα (Ουνάι Έμερι): Μαρτίνες, Κόνσα, Κάρλος (66′ Ιρεγκμπουνάμ), Πάου Τόρες, Ντίνιε (87′ Χέιντεν), Λουίς, ΜακΓκιν, Κας (87′ Μουνρό), Μπέιλι (87′ Κέλιμαν), Ντιαμπί (58′ Ντουράν), Γουότκινς.