Με το πρώτο βραβείο του World Press Photo τιμήθηκε η φωτογραφία της Παλαιστίνιας, που κρατά στην αγκαλιά της το σαβανωμένο σώμα της ανιψιάς της, η οποία σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα.

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters», Μοχάμεντ Σάλεμ, και δείχνει την Ινάς Μαάμαρ να νανουρίζει το άψυχο σώμα της πεντάχρονης ανιψιάς της, της Σάλι, που σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα και την αδελφή της από ισραηλινό πύραυλο, που χτύπησε το σπίτι τους στη Χαν Γιουνίς τον Οκτώβριο.

Ο Μοχάμεντ Σάλεμ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Reuters και το AFP, βρισκόταν στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς στις 17 Οκτωβρίου, όταν είδε την 36χρονη Ινάς Αμπού Μαάμαρ στο νεκροτομείο να κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της το σώμα του νεκρού κοριτσιού τυλιγμένο σε σάβανο.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε 10 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

«Ηταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία έννοια αυτό που συνέβαινε στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σάλεμ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του World Press Photo.

«Είναι μία πραγματικά βαθιά συγκινητική εικόνα… Όταν τη δεις, με κάποιον τρόπο δεν σου φεύγει από το μυαλό», δήλωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου, Φιόνα Σιλντς.