Υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας που ψηφίζεται σήμερα αργά το απόγευμα στη Βουλή, αναμένεται να ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Να σημειωθεί ότι στα 64 άρθρα του σχεδίου νόμου, συγκαταλέγεται επί της ουσίας το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας ευνοώντας μια σειρά από κατηγορίες πολιτών και η στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταδεικνύει μια αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία που ήταν σε κάθε κυβερνητικό νομοθέτημα κάθετα αντίθετο. Μάλιστα στο παρελθόν καταψηφίζονταν τα νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας ακόμα και επί της αρχής ακόμη κι αν ήταν θετικά για την κοινωνία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά καταψηφίζει την δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα πως «συνεχίζετε την επιδοματική πολιτική, και μόνο αυτό αρκεί για να καταψηφίσουμε». Εξέφρασε παράλληλα την διαφωνία λέγοντας «τι πάει να πει επέκταση του Market Pass; Δεν υπάρχει κανένας αποτελεσματικός έλεγχος. Δεν σώζει κανέναν και τίποτα το Market Pass, είναι ένα αποτυχημένο μέτρο».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε «αποκρουστικό» το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, ενώ είναι άγνωστο ακόμα πώς θα ψηφίσουν το απόγευμα επί του νομοσχεδίου οι «Σπαρτιάτες». Πάντως ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, ανέφερε ότι «δεν είμαστε αρνητικοί στο νομοσχέδιο».

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων, Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα (ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου, αύξηση του αφορολόγητου για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, παράταση έως τον Οκτώβριο το «market pass», θέσπιση από εφέτος το «youth pass» ύψους 150 ευρώ για 200.000 νέους, μείωση κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες, ενώ τίθεται πλαφόν 3 % στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του.