Πρόωρες βουλευτικές εκλογές και μάλιστα εντός των επόμενων δύο – τριών μηνών, αναμένει η Nomura, σύμφωνα με ανάλυσή της για την ελληνική πολιτική «σκηνή». Όπως επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα, η Ελλάδα πιθανώς θα προκηρύξει – εντός των επόμενων δύο ή τριών μηνών – πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Όπως εξηγεί, η εν λόγω εκτίμηση συνίσταται στο γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές του υπάρχοντος κυβερνητικού συνασπισμού δεν θα υπερψηφίσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους δανειστές, έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να διαγράψει ορισμένα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προβαίνοντας παράλληλα, στον απαιτούμενο ανασχηματισμό.

Στόχος του Πρωθυπουργού θα είναι η δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα έχει αρκετές πιθανότητες να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης, η Nomura εκτιμά ότι οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 11 βουλευτές, γεγονός που θα σημάνει την απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή και ως εκ τούτου, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία θα κληθούν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση, έως ότου οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτεί χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Τέλος και κατόπιν της ολοκλήρωσης του νέου προγράμματος βοήθειας, όπως εκτιμά η Nomura, ο έλληνας πρωθυπουργός θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με την κάλπη να «στήνεται» σε διάστημα δύο ή τριών μηνών από σήμερα.