Με την ιστορική ρήση του Βενιαμίν Φραγκλίνου: «όποιος αποτυγχάνει να προετοιμαστεί προετοιμάζεται να αποτύχει» ξεκίνησε την ομιλία του σε εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή η φράση ταιριάζει και στην πολιτική προστασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την κλιματική κρίση, που είναι ήδη παρούσα, απειλώντας όλο και πιο συχνά περιουσίες και κρίσιμες υποδομές. Αναφέρθηκε στα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, που βύθισαν στο νερό τεράστιες εκτάσεις, κυρίως στη Θεσσαλία.

«Τίποτα, μα τίποτα δεν θα είναι όπως χθες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. «Ιερή προτεραιότητα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, γιατί για τον άνθρωπο υπάρχει η πολιτική». Εν συνεχεία, ευχαρίστησε τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για το έργο τους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται όσο το δυνατόν καλύτερα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

«Δεν θα πω μεγάλες κουβέντες. Στο μέτρο του δυνατού έχουμε κάνει το καλύτερο, για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στο «πάντρεμα» του πυροσβεστικού σώματος με τις δασικές υπηρεσίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποινών για εμπρηστές αλλά και για όσους αμελούν και προκαλούν ολέθρια αποτελέσματα. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αδράνεια, ούτε για εγκληματική αδιαφορία», είπε και πρόσθεσε: «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη και το πρόγραμμα «Antinero» με προϋπολογισμό πάνω από 300 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις εντός των δασών».

«Πρέπει να είμαστε όλοι και όλες σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε και πρόσθεσε: «Την ευθύνη για την άμυνά μας θα την έχει το εθνικό συντονιστικό έκτακτων κρίσεων, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης μας προσφέρει πρόσθετα όπλα».

«Δεν είμαστε μοιρολάτρες και δεν αντιμετωπίζουμε με σταυρωμένα τα χέρια τη δύσκολη κατάσταση. Η Ελλάδα του 2019 δεν θυμίζει σε τίποτα το σήμερα. Μέσα σε λίγα χρόνια έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, έχουμε έναν φορέα που μπορεί να μας γεμίζει με εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το μεγαλύτερο εθνικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας στη χώρα, ύψους 2,1 δισ. ευρώ.