Τα αθλήματα έντασης είναι υπεύθυνα για την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης στο αίμα, ορμόνη η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόκληση του αισθήματος της ευτυχίας.

Τα αθλήματα έντασης, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιούνται από μια έως τρεις φορές την εβδομάδα, αυξάνουν τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης, δήλωσε ο Ντίτερ Μπρειτέκερ, που εργάζεται για την κυβερνητική επιτροπή του Βισμπάντεν, αρμόδια για την προώθηση της άσκησης και της σωστής στάσης του σώματος.

Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη της ευτυχίας που βρίσκεται στον εγκέφαλο. Επίσης έχει και καταπραϋντικές ιδιότητες. Ως νευροδιαβιβαστής, η σεροτονίνη είναι πολύ σημαντική για τη μεταβίβαση του νευρικού ρυθμού.

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει, ότι η έλλειψη σεροτονίνης μπορεί να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της κατάθλιψης και πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν σχεδιαστεί, έτσι ώστε να μειώνουν την ποσότητα της ορμόνης, η οποία επαναπορροφάται από το αίμα.

Το τρέξιμο, το γρήγορο βάδισμα, το ποδήλατο και η κολύμβηση θεωρούνται από τα αθλήματα έντασης που έχουν τη θετικότερη επιρροή επί ασθενειών που σχετίζονται με την μελαγχολία.

«Τα αποτελέσματα από την άσκηση σε αυτά τα αθλήματα και μάλιστα σε ανοιχτό χώρο είναι εξαιρετικά ωφέλιμα», δήλωσε ο Μπρέιτεκερ.

Ο ίδιος προσθέτει, ότι το φως του ήλιου και γενικά το φως της ημέρας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της σεροτονίνης σε υψηλά επίπεδα.