Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ έχει περάσει εδώ και μερικές εβδομάδες και πάλι στα χέρια των Ουκρανών, αφότου αποτραβήχτηκαν οι ρωσικές δυνάμεις από τον ουκρανικό βορρά και επικεντρώθηκαν στην Ανατολή της χώρας. Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, υποδέχθηκαν τον τραγουδιστή του συγκροτήματος «Okean Elzy» για μια ιδιαίτερη… συναυλία.

«Αυτή είναι πιθανώς η πρώτη μουσική συναυλία στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Καταπληκτικοί οι εργαζόμενοι – θαρραλέοι και αφοσιωμένοι», τόνισε ο Σβιάτοσλαβ Βάκαρτσουκ.

Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στο Τσερνόμπιλ, οδήγησε τον περασμένο μήνα τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να δηλώσει ότι «ο κόσμος βρέθηκε στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής».

«Ο κόσμος βρέθηκε εκ νέου στο χείλος της καταστροφής, γιατί για τον ρωσικό στρατό η περιοχή και ο σταθμός του Τσερνόμπιλ ήταν σαν οποιοδήποτε έδαφος για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι. Μάλιστα, η ουκρανική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τους Ρώσους στρατιώτες πως απήγαγαν έως και 170 εργαζομένους από το πυρηνικό εργοστάσιο και τους μετέφεραν με τη βία στη Ρωσία.

Το τελευταίο διάστημα γίνονται εργασίες επισκευών των ζημιών που προκλήθηκαν από την παρουσία των Ρώσων εισβολέων στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.