Μεγάλες υλικές ζημιές υπέστησαν τα γραφεία μιας ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη εξαιτίας μιας πυρκαγιάς η οποία οφειλόταν σε ατύχημα, σύμφωνα με μια εκπρόσωπό της.

Η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε χθες και προκάλεσε εκτεταμένη καταστροφή στα γραφεία της B’Tselem («Καθ’ εικόνα»), δημιούργησε αμέσως υποψίες περί εγκληματικής ενέργειας. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ είναι ένα από τα μαύρα πρόβατα της ισραηλινής δεξιάς κυβέρνησης και είναι αναμφίβολα μια από τις οργανώσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής επίθεσης εναντίον διαφόρων φορέων της κοινωνίας των πολιτών διότι κατά την άποψή τους δρουν εναντίον των συμφερόντων του κράτους του Ισραήλ.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωσε τη B’Tselem ότι η πυρκαγιά οφειλόταν σε βραχυκύκλωμα, είπε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Σαρίτ Μιχαελί.

«Οι πυροσβέστες μας το κοινοποίησαν επίσημα. Σε ό,τι μας αφορά, αυτό ήταν που θέλαμε να ξέρουμε», σημείωσε η εκπρόσωπος. «Είμαστε ανακουφισμένοι και ευτυχείς και θα αρχίσουμε την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατό», πρόσθεσε η ίδια.

Νωρίτερα, ο Ελί Πέρετς, ο επικεφαλής αξιωματικός της ΠΥ της Ιερουσαλήμ, δήλωσε στο ραδιόφωνο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ότι δεν βρέθηκαν κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει πως υπήρξε εμπρησμός. «Είναι πολύ πιθανό ότι η αιτία ήταν ένα βραχυκύκλωμα», ανέφερε.

Η πυρκαγιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές αλλά όχι θύματα, καθώς τα γραφεία της ΜΚΟ ήταν άδεια όταν εκδηλώθηκε.

«Βάσει των πρώτων στοιχείων που δημοσιεύθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία υποψιάζεται εμπρησμό», ήταν η αρχική αντίδραση της B’Tselem. «Εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται πράγματι για εμπρησμό, αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας υποκίνησης μίσους και δυσφήμισης που διεξάγει η κυβέρνηση εναντίον των ισραηλινών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της B’Tselem ιδιαίτερα», είχε τονίσει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε υιοθετήσει στα τέλη Δεκεμβρίου έναν νόμο που τροποποιεί τους κανόνες για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ από το εξωτερικό. Οι οργανώσεις κατήγγειλαν την πρωτοβουλία της δεξιάς κυβέρνησης, κάνοντας λόγο περί κυνηγιού μαγισσών.

Η πυρκαγιά στα γραφεία της B’Tselem υπήρξαν ανησυχίες ότι συνδέεται με μια σειρά εμπρηστικών επιθέσεων που αποδίδονται σε μέλη της ακροδεξιάς του Ισραήλ: εκκλησίες, τεμένη, σπίτια Παλαιστινίων και ένα αραβοεβραϊκό σχολείο στην Ιερουσαλήμ έχουν γίνει στόχοι τέτοιων ενεργειών ως τώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο σε βάρος δύο Ισραηλινών μετά τον θάνατο ενός βρέφους και των γονιών του στη Δυτική Όχθη πέρυσι εξαιτίας του εμπρησμού του σπιτιού τους.