Παρά τις πιέσεις το Κατάρ δεν έχει κάνει «σχεδόν τίποτε» για να τερματίσει την κακοποίηση χιλιάδων ξένων εργατών πέντε χρόνια αφού της ανατέθηκε η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Η απουσία πραγματικών μεταρρυθμίσεων «ατιμάζει» το Κατάρ και τη FIFA, προσθέτει η Αμνηστία σε μια ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου από την ανάθεση της διεξαγωγής του Μουντιάλ σε αυτό το εμιράτο του Κόλπου στις 2 Δεκεμβρίου 2010.

«Παρά την αποκάλυψη των επονείδιστων συνθηκών που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των εργαζόμενων στον τομέα των κατασκευών, οι αρχές του Κατάρ δεν έκαναν σχεδόν τίποτε αποτελεσματικό προκειμένου να τερματίσουν τη χρόνια εκμετάλλευση» των μεταναστών, εκτιμά η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους επικεφαλής της FIFA και τους χορηγούς του Μουντιάλ να ασκήσουν πιέσεις στη Ντόχα προκειμένου να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προτού να είναι αργά.

Ο Μουστάφα Κάντρι, ερευνητής της ΜΚΟ, δήλωσε: «Έχουν γίνει πολύ λίγα για την καταπολέμηση των γενικευμένων κακοποιήσεων εις βάρος των μεταναστών εργατών. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προταθεί από την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν να αντιμετωπιστούν τα βασικά ζητήματα που αφήνουν τόσους εργάτες στο έλεος των εργοδοτών τους».

«Αν δεν ληφθεί άμεσα δράση, κάθε οπαδός του ποδοσφαίρου που θα επισκεφθεί το Κατάρ το 2022 θα πρέπει να αναρωτηθεί αν είναι βέβαιος ότι δεν εκμεταλλεύεται το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυα των μεταναστών εργατών», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι το Κατάρ δεν έχει προχωρήσει σε καμία αλλαγή σε τομείς-κλειδιά, και κυρίως σε ό,τι αφορά το δικαίωμα των εργατών να αλλάξουν δουλειά, να φύγουν από τη χώρα ή να ενταχθούν σε κάποιο συνδικάτο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, «περιορισμένες πρόοδοι» σημειώθηκαν μόλις σε δύο από τους συνολικά εννέα τομείς: την καταβολή των μισθών, την ασφάλεια και την υγεία των εργατών.

Στο Κατάρ είναι καταγεγραμμένοι περίπου 1,8 εκατομμύριο αλλοδαποί εργάτες, πολλοί εκ των οποίων απασχολούνται σε έργα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την κατασκευή των υποδομών για το Μουντιάλ 2022.

Τον Οκτώβριο το Κατάρ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να τροποποιήσει το αμφιλεγόμενο σύστημα «καφάλα», βάσει του οποίου ένας αλλοδαπός εργαζόμενος δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα ή να αλλάξει εργασία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη του. Όμως οι αρχές δεν διευκρίνισαν πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις αυτές.

Εξάλλου τον Νοέμβριο οι αρχές της χώρας υιοθέτησαν ένα σύστημα προστασίας για την καταβολή των μισθών προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες εργάτες, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από τη νότια Ασία, θα πληρώνονται στην ώρα τους.