Με αφορμή τη σύλληψη δύο εργαζομένων στην κρατική εταιρία τηλεφωνίας του Λιβάνου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη κατηγορίες για κατασκοπεία προς όφελος του εβραϊκού κράτους, ο Λίβανος πήρε την απόφαση να φέρει ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών το Ισραήλ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πληροφόρησης, Τάρεκ Μίτρι, τον περασμένο μήνα οι λιβανικές αρχές συνέλαβαν δύο εργαζόμενους ενώ άλλα δύο άτομα έχουν ήδη καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ.

Η έρευνα που διεξάγεται για τη δράση των ισραηλινών πρακτόρων στο Λίβανο, από τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου έχει οδηγήσει στη σύλληψη τουλάχιστον 50 ατόμων.

Ο υπουργός Πληροφόρησης του Λιβάνου, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας συμφώνησαν ομόφωνα «να θέσουν υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λεπτομερή έκθεση για τη δράση των πρακτόρων».

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ελήφθη την ημέρα που στρατιωτικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο ένα άτομο, που κρίθηκε ένοχο ότι έδινε πληροφορίες στο Ισραήλ, για την οργάνωση Χεζμπολάχ , το 2008.

Την περασμένη εβδομάδα καταδικάσθηκε άλλος ένας άνδρας σε θάνατο για τη διοχέτευση πληροφοριών στο Ισραήλ, που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια του πολέμου των 34 ημερών με τη Χεζμπολάχ, το 2006.

Οι λιβανικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει τις συλλήψεις ως μεγάλο πλήγμα για το δίκτυο συλλογής πληροφοριών που είχε δημιουργήσει το Ισραήλ στο Λίβανο. Ωστόσο η σύλληψη των δύο εργαζομένων στην κρατική εταιρία τηλεφωνίας, προκαλεί ανησυχίες για το πόσο βαθειά έχει καταφέρει να διεισδύσει το Ισραήλ στις λιβανικές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και στους τομείς που είναι ευαίσθητοι για θέματα εθνικής ασφάλειας.