Την ετοιμότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, να παρέμβει προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Μπεν Μπερνάνκε σήμερα στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας.

Στην εξαμηνιαία κατάθεση του ενώπιον του Κογκρέσου για τη νομισματική πολιτική ο επικεφαλής της Fed έκανε λόγο για «ελαφρώς πιο αδύναμες» προοπτικές ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει ευέλικτη υπό το πρίσμα της «εξαιρετικά αβέβαιης» προοπτικής της οικονομίας.

«Παραμένουμε σε ετοιμότητα προκειμένου να αναλάβουμε περαιτέρω δράση με στόχο την προώθηση της επανόδου στην πλήρη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας σε ένα πλαίσιο σταθερότητας των τιμών», δήλωσε ο Μπεν Μπερνάνκε.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ υποβάθμισε στη συνάντηση νομισματικής πολιτικής του περασμένου μήνα τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη το 2010 και το 2011 λόγω της αποδυνάμωσης των καταναλωτικών δαπανών και των αδύναμων συνθηκών στις αγορές εργασίας, αλλά και εν μέσω ανησυχιών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Η Fed εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί από 3% έως 3,5% το 2010, ενώ στις εκτιμήσεις του Απριλίου έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 3,2% με 3,7%.

Ο επικεφαλής της Fed επιβεβαίωσε στη σημερινή ομιλία ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να ανακάμπτει με «μετριοπαθείς ρυθμούς», ενώ εκτίμησε ότι η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα θα αντισταθμίσει τον αντίκτυπο από τη σταδιακή απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.

Έκανε λόγο για υψηλή μεταβλητότητα στον πληθωρισμό, ωστόσο σημείωσε ότι οι δομικές τιμές διατηρούνται σε πτωτικό μονοπάτι τα τελευταία δύο χρόνια.

Συνολικά, η Fed περιμένει «μετριοπαθή ρυθμό ανάπτυξης, σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας και υποτονικό πληθωρισμό για τα επόμενα χρόνια».

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να κρατήσει αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά τα αμερικανικά επιτόκια για «παρατεταμένη περίοδο».