Από το 2011 μπορεί να αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί απόσυρση των 9.500 στρατιωτών της από το Αφγανιστάν μέσα στην επόμενη πενταετία, στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας που προβλέπει μεταβίβαση του ελέγχου όλων των επιχειρήσεων ασφαλείας στις Εθνικές Δυνάμεις Ασφαλείας του Αφγανιστάν (ANSF) μέχρι το τέλος του 2014.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ρωτήθηκε εάν και η Βρετανία μπορεί να αποσύρει τα στρατεύματά της από τον Ιούλιο του 2011, όπως η Αμερική, και απάντησε θετικά με την επισήμανση πως «θα πρέπει να γίνει βάσει των συνθηκών που επικρατούν επί τόπου».

Τόνισε όμως πως δεν θέλει να δημιουργήσει «υψηλές προσδοκίες» γιατί «η μεταβίβαση αυτή θα πρέπει να βασιστεί στο ρυθμό βελτίωσης της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας».

Το θέμα της αποχώρησης των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η κατάσταση στη χώρα υπήρξε ένα από τα θέμα που συζήτησε ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χθες στην Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσημης επίσκεψης ως πρωθυπουργού.