Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, μίλησε υποτιμητικά για τον Γερουσιαστή Τζον Μακέιν χθες, δηλώνοντας πως ο πρώην φυλακισμένος στο Βόρειο Βιετνάμ θεωρείται ήρωας πολέμου μόνο επειδή πιάστηκε αιχμάλωτος.

Ο συγκρουσιακός μεγιστάνας μεσιτών ακινήτων, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση για μέρες με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή από την Αριζόνα, επέκρινε επίσης το έργο του Μακέιν στην Γερουσία, αποκαλώντας τον «αποτυχημένο» για την ήττα του στην εκλογική αναμέτρηση του 2008.

«Δεν είναι ήρωας πολέμου», δήλωσε ο Τραμπ σε μια συγκέντρωση θρησκευόμενων συντηρητικών στην Αϊόβα, όταν ο συντονιστής της εκδήλωσης και δημοσκόπος Φρανκ Λουντζ χρησιμοποίησε την φράση για να περιγράψει τον Μακέιν. «Ήταν ήρωας πολέμου επειδή πιάστηκε αιχμάλωτος. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν αιχμαλωτίστηκαν», σχολίασε. Σε μια συνέντευξη Τύπου αργότερα ο Τραμπ αναδιπλώθηκε τονίζοντας πως: «Αν ένας άνθρωπος πιάνεται αιχμάλωτος, είναι ήρωας σε ό,τι με αφορά».

Ο Μακέιν, πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, κρατήθηκε αιχμάλωτος για περισσότερα από 5 χρόνια στο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του πολέμου και βασανίστηκε.

Παράλληλα, ο Τραμπ επέκρινε τον Μακέιν ότι απέτυχε να κάνει αρκετά στην Γερουσία για τους βετεράνους του Στρατού. «Ο Τζον Μακέιν μιλάει πολύ, αλλά δεν κάνει τίποτε», είπε στους δημοσιογράφους.

Τα σχόλια του στηλιτεύτηκαν αμέσως από πολλούς αντιπάλους του, συνυποψήφιους του για το χρίσμα Ρεπουμπλικανικού κόμματος, σε ένα περιστατικό τελευταίο σε μια σειρά αντιπαραθέσεων, που υπενθυμίζουν στους αρχηγούς του κόμματος, ήδη νευρικοί για την πρόσφατη άνοδο του Τραμπ στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, για το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του ενόψει του πρώτου ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων στις αρχές του Αυγούστου.

Η σκληρή αντίδραση φαίνεται να υποδηλώνει πως πολλοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν χάσει την υπομονή τους με τον Τραμπ.

«Δεν υπάρχει θέση στο κόμμα μας ή στην χώρα μας για σχόλια που δυσφημούν εκείνους που υπηρέτησαν έντιμα», δήλωσε ο Σιν Σπίσερ, επικεφαλής της στρατηγικής για την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων.

Ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, Σκοτ Γουόκερ δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στην Αιόβα πως ο Μακέιν είναι προφανώς ένας ήρωας, ενώ ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους με ανάρτηση του στο Twitter δήλωσε: «Αρκετά με τις συκοφαντικές επιθέσεις».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ οφείλει σε κάθε αμερικανό βετεράνο και συγκεκριμένα στον Τζον Μακέιν μια συγγνώμη», δήλωσε ο πρώην κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι, που τόνισε ότι τα σχόλια του Τραμπ αμφισβητούν την αξιοπιστία του ως ένας πιθανός πρόεδρος και αρχηγός του στρατού.

Με ανακοίνωση του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, μετά την εμφάνιση του, ο Τραμπ δήλωσε πως «δεν είναι οπαδός» του Μακέιν και πρόσθεσε: «Έχω μεγάλο σεβασμό για όσους υπηρέτησαν στο Στρατό μας, περιλαμβανομένων όσων δεν αιχμαλωτίστηκαν και είναι επίσης ήρωες». Όμως ο Τραμπ δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου πως δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη στον Μακέιν. Ο Μακέιν δεν έδωσε κάποια απάντηση στον Τραμπ.

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως χρησιμοποίησε σχολικές αναβολές και αργότερα ιατρικές αναβολές για να αποφύγει την στρατιωτική του θητεία κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ. «Δεν ήμουν οπαδός του Πολέμου του Βιετνάμ», δήλωσε.