Σε μια συμβολική ενέργεια, που πυροδότησε αντιδράσεις προχώρησε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος έβαλε ένα μικρό αντίγραφο του καταστατικού του ΟΗΕ σε έναν καταστροφέα εγγράφων.

Πρόκειται για μια προκλητική ενέργεια του ισραηλινού πρεσβευτή λίγο πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και τη στήριξη του αιτήματος των Παλαιστίνιων για ένταξή τους, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό.

Για την ιστορία, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα (10/5) με 149 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 25 αποχές, το σχετικό ψήφισμα για την ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό ως το 194ο μέλος του σώματος.

Δείτε το βίντεο:

«Εφόσον πολλοί από εσάς μισείτε τους Εβραίους, δεν σας νοιάζει πραγματικά που οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ειρηνόφιλοι», σχολίασε ο πρεσβευτής του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν, που μίλησε μετά τον Μανσούρ. Ο πρεσβευτής είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι, εάν εγκριθεί η πρόταση, αναμένει από τις ΗΠΑ να διακόψουν τη χρηματόδοτηση του ΟΗΕ και τον θεσμών του, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

Το αίτημα για να γίνει μια χώρα πλήρες μέλος του ΟΗΕ πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας και κατόπιν από τη Γενική Συνέλευση. Εάν η πρόταση επιστρέψει και πάλι στο Συμβούλιο, είναι πιθανό ότι θα έχει την ίδια μοίρα: το βέτο των ΗΠΑ.

«Το Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στη βούληση της διεθνούς κοινότητας», είπε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ, πριν από την ψηφοφορία.

Με το σημερινό ψήφισμα δίνονται ορισμένα προνόμια στους Παλαιστίνιους, που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2024, όπως μια έδρα μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Δεν θα έχουν, όμως, δικαίωμα ψήφου.