Αλαλούμ επικρατεί με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που κατέθεσαν Αίγυπτος και Κατάρ, γιατί η Χαμάς μπορεί να απάντησε θετικά, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να συνεχιστεί ο πόλεμος, όπως και να πραγματοποιηθεί η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν ο IDF λάβει το «πράσινο φως »για να εισβάλει στο τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, η παλαιστινιακή οργάνωση που διαμήνυε ότι έπρεπε να ακουστούν οι θέσεις της, αποδέχτηκε άρον άρον τους όρους που κατατέθηκαν στο τραπέζι και έπειτα το μπαλάκι της ευθύνης πέρασε στο στρατόπεδο του Τελ Αβίβ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν αμέσως την πρόταση, χαρακτηρίζοντας την «απαράδεκτη και ότι «περιείχε όρους που δεν γνώριζε το Ισραήλ». Εντούτοις, λίγο μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ πως ο Λευκός Οίκος εξετάζει την πρόταση, το Τελ Αβίβ υποχώρησε.

Έτσι, συνεδρίασε το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο υπό τον Νετανιάχου και αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση, αλλά και να συνεχίσει την εισβολή στη Ράφα, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν οι Israel of Times. Ωστόσο, το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπία να συζητήσει με τη Χαμάς το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Βομβαρδισμοί στη Ράφα

Την ώρα που οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ και πρώτες οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι θα εμποδίσουν οποιαδήποτε εισβολή στη Ράφα, παλαιστινιακά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες ισχυριζόμενα ότι ο IDF χτύπησε την περιοχή, όσο συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο.

Επίσης, νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε δύο συνοικίες στη Ράφα, τις Αλ Σούκα και Αλ Σαλάμ, ενώ είχε ζητήσει να εκκενωθούν.

Οι ΗΠΑ τραβούν το «αυτί» του Ισραήλ

Η Αμερική ξεκαθάρισε ότι δεν στηρίζει τις κινήσεις του Ισραήλ και αποφάσισε να αναστείλει την προμήθεια βλημάτων πυροβολικού, που χρειάζεται ο IDF για τις χερσαίες επιχειρήσεις του, ενώ εξετάζει τις θέσεις της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε εκτάκτως στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και ζήτησε να σταματήσει τα σχέδια του, ενώ ο επικεφαλής της CIA, William Burns, επισκέφθηκε το Ισραήλ.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο αυτή τη στιγμή», είπε ο Burns και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν τη χερσαία εισβολή στη Ράφα», προσθέτοντας πως πρέπει πρώτα να υπάρξουν εγγυήσεις για τους αμάχους, κάτι που δεν έχει κάνει το Ισραήλ.

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, όμως οι Ισραηλινοί έχουν αντίθετη άποψη.

Αρκετοί βγήκαν στους δρόμους και ζήτησαν να παραιτηθεί, θεωρώντας πως είναι υπεύθυνος για την εμπόλεμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

Ταυτόχρονα, ζήτησαν να γίνει αποδεκτή η πρόταση εκεχειρίας, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι και να σμίξουν με τις οικογένειές τους.