Νομίζουμε πως δεν υπάχει ωραιότερο συναίσθημα, όταν ανακαλύπτεις έναν καινούριο προορισμό. Αυτή η χαρά και ο ενθουσιασμός που νιώθεις όταν απλώνεται μπροστά σου ένα νέος τόπος που δεν έχεις ξαναδεί ή δεν περίμενες πως θα συναντήσεις.

Κάπως έτσι αισθάνονται όλοι όσοι ανακαλυπτουν για πρώτη φορά τον Λειβαδίτη, τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Ξάνθης, που είναι και ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Αν και για «κρυμμένο« θησαυρό, δεν είναι δύσκολο να τον προσεγγίσετε, από την πόλη της Ξάνθης. Δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε το δρόμο για τη Σταυρούπολη και από εκεί θα ανηφορήσετε προς το χωριό Λειβαδίτης, που βρίσκεται στα 1300 μέτρα υψόμετρο.

Αλλά μην σας τρομάει το υψόμετρο και σίγουρα θα σας ανταμείψει ο τελικός προορισμός. Από την έξοδο του χωριού ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί σε ένα από τα πολλά γεφύρια της περιοχής. Ο δασικός δρόμος μετά από 7 χλμ σάς οδηγεί στον εντυπωσιακό καταρράκτη του Λειβαδίτη ή Τραχωνίου. Βέβαια, θα χρειαστεί να διασχίσετε ένα μονοπάτι μέχρι να φτάσετε στον καταρράκτη, αλλά μην τρομάζετε, είναι εύκολο και «πνιγμένο» στο πράσινο.

Κι εννοείται πως το θέαμα που θα αντικρίσετε, θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Τα νερά του καταρράκτη πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων, ενώ το όλο σκηνικό είναι παραμυθένιο. Δεν είναι τυχαίο πως τον Λειβαδίτη συνοδεύει κι ένας θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο στα νερά του λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες). Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι, ενώ μέσα στα δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Καταρράκτης του Λειβαδίτη
Καταρράκτης του Λειβαδίτη
Καταρράκτης του Λειβαδίτη
Καταρράκτης του Λειβαδίτη