Ο Τζίμι Ντόναλντσον, ο 23χρονος Αμερικανός που έχει γίνει γνωστός ως «MrBeast», ήταν ο δημιουργός περιεχομένου στο YouTube με τα υψηλότερα κέρδη το 2021, σύμφωνα με το Forbes. Τα περίτεχνα ακροβατικά του έχουν φέρει περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα και του απέφεραν 54 εκατομμύρια δολάρια σε ένα χρόνο.

Έχει ξεπεράσει τον 10χρονο YouTuber Ράιν Κάτζι ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της ετήσιας λίστας τα τελευταία δύο χρόνια. Μαζί, οι 10 πιο καλοπληρωμένοι YouTubers κέρδισαν συνολικά 300 εκατομμύρια δολάρια το 2021, εκτιμά το αμερικανικό περιοδικό.

Ο Τζέικ Πολ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, η πρώτη του εμφάνιση στο top 10 από το 2018 και ο αδερφός του Λόγκαν επιστρέφει επίσης αφού απουσίαζε από το 2017.

Ο παίκτης του Minecraft, Νέιθαν Γκράχαμ γνωστός ως Unspeakable, μπαίνει στη λίστα για πρώτη φορά στην πέμπτη θέση.

Ο ειδικός στις τάσεις του YouTube, Chris Stokel-Walker, δήλωσε ότι η φετινή λίστα είναι ενδιαφέρουσα αλλά για όλους τους λάθος λόγους. Γιατί δείχνει «πόσο μπαγιάτικο» έχει γίνει το YouTube. και επίσης του κάνει εντύπωση πόσο «αρσενική και λευκή είναι αυτή η λίστα».

Έκρηξη στο περιεχόμενο του YouTube στην πανδημία

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλά παραδοσιακά μέσα ψυχαγωγίας δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν. Οι ταινίες καθυστέρησαν, τα προγράμματα της σαπουνόπερας άλλαξαν και οι κυκλοφορίες βιντεοπαιχνιδιών αναβλήθηκαν.

Για το YouTube, ωστόσο, ήταν μια περίοδος άνθησης.

Η έρευνα δείχνει ότι το 2021, η πλατφόρμα είχε 2,3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Το YouTube λέει ότι ένα δισεκατομμύριο ώρες περιεχομένου βίντεο καταναλώνεται στην πλατφόρμα κάθε μέρα.

Ο Stokel-Walker δήλωσε: «Το YouTube αναπτύχθηκε ως κάτι που θα ταρακουνούσε τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης και θα απαλλαγεί από τους “κλειδοκράτορες”. Θα εκδημοκράτιζε την εμφάνιση της κοινωνίας και της βιομηχανίας ψυχαγωγίας μας».

Ωστόσο όπως επισημαίνει «η φετινή λίστα υποδηλώνει ότι έχει γίνει περισσότερο σαν τηλεόραση από ό,τι θα προτιμούσε να είναι. Η άφιξη των χρημάτων στην πλατφόρμα σημαίνει ότι το περιεχόμενο είναι πολύ υψηλό – και αυτό το βλέπουμε σε αυτό που κάνει ο MrBeast. Δεν είναι πραγματικά παρόμοιο με οτιδήποτε άλλο στο YouTube. Μοιάζει περισσότερο με τηλεόραση μεγάλου προϋπολογισμού.»

Οι κορυφαίοι κερδισμένοι όπως προσδιορίζονται από το Forbes δεν είναι απαραίτητα εκείνοι με τις περισσότερες προβολές, αλλά μάλλον εκείνοι που μπόρεσαν να κερδίσουν χρήματα με επιτυχία μέσω συνεργασιών επωνυμίας, συμφωνιών χορηγιών και πωλήσεων εμπορευμάτων.

O YouTuber Ryan Kaji

Αν και υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα του περιεχομένου του YouTube δεν είναι στην αγγλική γλώσσα, φαίνεται ότι οι αγγλόφωνοι δημιουργοί μπορούν να επωφεληθούν οικονομικά από τη δημοτικότητά τους.

Το YouTube, όπως και πολλές άλλες σύγχρονες πλατφόρμες μέσων, αντιμετωπίζει ζητήματα παραπληροφόρησης και επιβλαβούς περιεχομένου – ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την ικανότητα των δημιουργών του να προσελκύουν διαφημιστές και χορηγούς στα κανάλια τους.

Οι δέκα πιο πλούσιοι TouTubers για το 2021

10. Preston Arsement

Ο Preston Arsement μεγάλωσε την κοινότητά του σε μεγάλο βαθμό χάρη στα βίντεο που επικεντρώνονται στο Minecraft, αν και έχει πολλά κανάλια στον ιστότοπο. Τακτικός σε αυτή τη λίστα, κέρδισε 16 εκατομμύρια το 2021 – λίγο λιγότερο από το προηγούμενο έτος, όταν κατέλαβε την έκτη θέση.

9.Logan Paul

Ο αμφιλεγόμενος πυγμάχος και vlogger ήταν για τελευταία φορά στο top 10 το 2017. Κέρδισε 18 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

8.Dude Perfect

Οι κωμικοί φαρσέρ Dude Perfect ήταν το νούμερο τρία στη λίστα το 2020. Κέρδισαν 20 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

7.Ryan Kaji

Ο πιο διάσημος κριτικός παιχνιδιών στον κόσμο έπεσε από την κορυφή του δέντρου στο νούμερο επτά.

Το 2021, το μείγμα από κριτικές παιχνιδιών, εκπαιδευτικά βίντεο και οικογενειακά vlogs τον βοήθησαν να κερδίσει 27 εκατομμύρια δολάρια .

6.Nastya

Η επτάχρονη Ρωσίδα έχει σχεδόν 90 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube. Ξεκίνησε ως unboxer παιχνιδιών, αλλά τώρα τα vlog και τα μουσικά της βίντεο γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και τα κέρδη της έχουν αυξηθεί στα 28 εκατομμύρια δολάρια (20 εκατομμύρια £) το 2021.

5.Unspeakable

Μια νέα είσοδος στη λίστα παρό που ο παίκτης Minecraft ανεβάζει στο YouTube εδώ και μια δεκαετία.

Πούλησε τα δικαιώματα του back catalog του στην επιχείρηση Spotter πέρυσι, γεγονός που συνέβαλε στα κέρδη του ύψους 28,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

4.Rhett και Link

Σταθερή αξία της λίστας με τα υψηλότερα κέρδη στο YouTube, οι οικοδεσπότες της εκπομπής Good Mythical Morning κέρδισαν 30 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

3.Markiplier

Ένας άλλος τακτικός δημιουργός τυχερών παιχνιδιών, ο Markiplier χρησιμοποίησε την επιχειρηματική του οξυδέρκεια για να δημιουργήσει μια επιτυχημένη επωνυμία εμπορευμάτων, κερδίζοντας 38 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

2.Jake Paul

Με το να ασχοληθεί με την πυγμαχία, ο Jake Paul βρέθηκε ξανά στο top 10. Οι μάχες του ενάντια στα αστέρια του UFC τον βοήθησαν να κερδίσει 45 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

1.MrBeast

Ο κορυφαίος κερδισμένος στο YouTube είναι ένας δημιουργός που χρησιμοποιεί ακροβατικά και φάρσες για να διασκεδάσει το κοινό του.

Πέρυσι, αναδημιουργούσε στοιχεία της επιτυχίας του Netflix Squid Game στο κανάλι του, έπαιξε κρυφτό σε ένα στάδιο 80.000 θέσεων και θάφτηκε κάτω από τη γη.

Οι 10 δισεκατομμύρια προβολές του, μαζί με το franchise για μπέργκερ MrBeast, σήμαιναν ότι ο Τζίμι Ντόναλντσον σχεδόν διπλασίασε το εισόδημά του το 2021, αφού κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε αυτή τη λίστα το προηγούμενο έτος.