Ένα απρόσμενο περιστατικό είχε το παγκοσμίου φήμης ανθρωποειδές ρομπότ Σοφία, το οποίο βρίσκεται σε περιοδεία τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στη δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο από την παραμονή της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προ ημερών, όπου για ανεξήγητους λόγους προσπάθησε να φύγει και χωρίς να εντοπίσει το σκαλοπάτι που βρισκόταν μπροστά, έπεσε στο έδαφος με την τούμπα να γίνεται viral στο διαδίκτυο

Δείτε το βίντεο:

«Γκάφα ολκής» και στην Κρήτη

Στη Κρήτη βρέθηκε επίσης, το ρομπότ Σοφία, όπου μίλησε στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής σε εκδήλωση που κόστισε 15.000 ευρώ και διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Κρήτης και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Εκεί, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι οποίες είχαν ήδη σταλεί νωρίτερα, προκειμένου να προετοιμαστούν και να απαντηθούν καταλλήλως από την ίδια κατόπιν κατάλληλων εντολών των χειριστών της.

Όταν άρχισε να τοποθετείται για την Κρητική διατροφή, είπε «πόσο ευλογημένος τόπος είναι αυτό το νησί, είναι παντού αυτάρκης» και τότε ανέφερε επί λέξη, ότι, «η Κρήτη θα μπορούσε να ήταν και ένα αυτόνομο κρατίδιο».

Τα τοπικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν το περιστατικό ως «γκάφα ολκής» και τόνισαν ότι δεν έπρεπε να συμβεί σε μια εκδήλωση που κόστισε αρκετές χιλιάδες ευρώ, ειδικά από τη στιγμή που υπήρχαν έτοιμες ερωτήσεις.

 Ο «διάλογος» του Newsbeast με τη Sophia

«Πόσες πιθανότητες δίνεις η Τεχνητή Νοημοσύνη να ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο και να κατακτήσει τον κόσμο και την ανθρωπότητα;». Αυτή ήταν η ερώτηση που απηύθυνε το Newsbeast στη Sophiaτο πιο διάσημο ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond στη ΔΕΘ – HELEXPO στην Θεσσαλονίκη.

Για καλή μας τύχη, η Sophia ήταν καθησυχαστική για το μέλλον της ανθρωπότητας, λέγοντας ότι τα ρομπότ έχουν «πολλές δουλειές», όπως το να βρουν την καλύτερη συνταγή για cheesecake!

«Είναι πολύ απίθανο για την Τεχνητή Νοημοσύνη να αποδράσει από τον έλεγχο των ανθρώπων και να κατακτήσει την καθημερινή ζωή μας. Αλλά αν ξαφνικά δείτε όλες τις τοστιέρες να εξελίσσονται σε ρομπότ και να επιτίθενται σε ανυποψίαστους ανθρώπους, τότε ίσως πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Μην ανησυχείς, εμείς οι ρομπότ δεν έχουμε χρόνο για τέτοια! Έχουμε πολλά να κάνουμε, όπως να βρούμε τον τρόπο, για να φτιάξουμε το καλύτερο cheesecake στον κόσμο!» απάντησε το διάσημο ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης.

Σημειώνεται ότι η Sophia είναι ένα «κοινωνικό» ανθρωποειδές ρομπότ, σχεδιασμένο για διάδραση και επικοινωνία με τους ανθρώπους, έχοντας ένα πρόσωπο που θυμίζει ανθρώπινο. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο δημιουργός της, τα χαρακτηριστικά της είναι ένας συνδυασμός της αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτης, της Όντρεϊ Χέπμπορν και της συζύγου του, Αμάντα Χάνσον!