Με μία «οικογενειακή συγκέντρωση» θα γιορτάσει τα 27 χρόνια λειτουργίας της η Θεραπευτική Κοινότητα «Ιθάκη», στον χώρο της, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπου πρωτολειτούργησε το 1983, δίνοντας καθημερινά ελπίδα σε χιλιάδες εξαρτημένους από ουσίες νέους.

Στις εγκαταστάσεις της όλα αυτά τα χρόνια προσφέρθηκαν υπηρεσίες σε περισσότερους από 4.500 διαφορετικούς χρήστες ουσιών και σε πάνω από 8.000 γονείς. Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης, που λειτουργεί σε 12ωρη βάση από το 2000 δέχθηκε πάνω από 15.000 κλήσεις, ενώ από τις παρεμβάσεις της στις φυλακές Διαβατών και Κασσάνδρας, τα τελευταία 27 χρόνια, επωφελήθηκαν περισσότεροι από 1.700 έγκλειστοι χρήστες.

Το Κέντρο Δομής επανένταξης φυλακισμένων χρηστών, που πρωτολειτούργησε το 2000, υποστήριξε πάνω από 550 άτομα, και η δράση για εξαρτημένους γονείς, κυρίως μητέρες χρήστριες, πάνω από 70 γονείς και 70 ανήλικα παιδιά. Αντίστοιχα, η μονάδα εφήβων «Ανάδυση» (2000) προσέφερε υπηρεσίες σε περισσότερους από 420 ανήλικους και σε περίπου 1.500 γονείς.

Η «Ιθάκη» ζει χάρη στην προσφορά των εθελοντών της που καθημερινά στέλνουν το μήνυμα  ότι η εξάρτηση, δεν είναι τόσο ιατρικό πρόβλημα, όσο κοινωνικό, και υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Στη σημερινή γιορτή θα τιμηθούν τόσο οι εθελοντές, όσο και τα ίδια τα εξαρτημένα άτομα που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη θεραπευτική τους πορεία.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας, θα οργανώσουν τις επόμενες μέρες εκστρατείες ενημέρωσης σε διάφορα σημεία της πόλης, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι «υπάρχει λύση» στο ζήτημα της απεξάρτησης.