Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Δαμόκλειος Σπάθη» ήταν αυτή που άρχισε να ξετυλίγει την υπόθεση δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη και κατάφερε να φέρει ενώπιον των Αρχών τους εμπλεκόμενους. Συνολικά 141 πρόσωπα ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή στα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου στου Ρέντη που είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού των ΜΑΤ και 67 οδηγήθηκαν στην Ευελπίδων την Τρίτη 23/4.

Οι αστυνομικές Αρχές για να φτάσουν στα ίχνη των δραστών πραγματοποίησαν συνολικά 87 έρευνες σε οικίες, οχήματα και άλλους χώρους, ενώ οι αξιόποινες πράξεις που κατά τις Αρχές αποδίδονται στους συλληφθέντες φέρονται να διαπράχθηκαν και σε περιοχές εκτός της Αττικής, όπως ο Βόλος και τα Ιωάννινα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας των αστυνομικών πραγματοποιήθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου, ενώ έγινε και συλλογή βιντεοληπτικού υλικού από καταστήματα, επιχειρήσεις, το διαδίκτυο και λήφθηκαν και μαρτυρικές καταθέσεις συγκεκριμένων προσώπων.

Έξι ώρες ήταν στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οδηγήθηκαν εχθές το πρωί οι 67 συλληφθέντες από τα συνολικά 160 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχημάτισε.

Με τέσσερα πούλμαν, τρία λεπτά μετά τις 09:00, οι συλληφθέντες έφτασαν στην εισαγγελία πρωτοδικών, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια.

Στον εισαγγελέα οι πάνω από 60 συλληφθέντες για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
Φωτογραφία του Newsbeast από τη μεταφορά των συλληφθέντων

Χρειάστηκε να περάσουν έξι ώρες προκειμένου ο εισαγγελέας πρωτοδικών, αφού πρώτα μελέτησε την ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, να προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων για 28 συνολικά αδικήματα, εκ των οποίων τα 12 κακουργηματικής φύσεως.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι κατηγορίες της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία στρέφεται κατά πέντε προσώπων, της ανθρωποκτονίας κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, της ηθικής αυτουργίας και της συνέργειας στην ανθρωποκτονία και της έκρηξης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο.

Αρνούνται τις κατηγορίες οι συλληφθέντες

Η πλειονότητα των κατηγορούμενων αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και αναμένουν να λάβουν γνώση της δικογραφίας η οποία έχει σχηματιστεί από την υποδιεύθυνση αθλητικής βίας, προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή και τις απολογίες τους.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου ο οποίος έχει προφυλακιστεί για την ανθρωποκτονία του Γιώργου Λυγγερίδη και ο μάνατζερ γνωστού τράπερ.

Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.

Ξεπερνά τις 5.500 σελίδες η δικογραφία

Η δικογραφία ξεπερνά τις 5.500 σελίδες και σε αυτήν περιγράφεται αναλυτικά ο ρόλος που είχε ο καθένας.

Εκτός από τον φερόμενο ως αρχηγό, με το προσωνύμιο «Ιωσήφ», κομβικό ρόλο φέρεται να είχε ακόμα ένα πρόσωπο, γνωστό στους οπαδικούς κύκλους ως «ΟΜΛΕ», για το οποίο η δικογραφία αναφέρει ότι «παρίσταται στους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού, σε όλα τα αθλήματα και βρίσκεται συνήθως στον αγωνιστικό χώρο, φορώντας διαπίστευση».

Όπως προκύπτει από το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό, πρόκειται για ένα από τα ηγετικά στελέχη και έχει σχεδόν ισάξιο ρόλο με αυτόν του «Ιωσήφ». Εμφανίζεται άλλοτε ως υποκινητής – ηθικός αυτουργός, δίνοντας την εντολή για την έναρξη των επεισοδίων και άλλοτε ως φυσικός αυτουργός, συμμετέχοντας και ο ίδιος στις αξιόποινες πράξεις.

Ο ίδιος φέρεται, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., «το τελευταίο ενάμισι έτος, από τις καντίνες που λειτουργούν εξωτερικά του γηπέδου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ και ΣΕΦ, κατά τη διάρκεια των αγώνων του Ολυμπιακού, να υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να καταβάλουν το ποσό των 20 ή των 50 ευρώ. Αυτό το πραγματοποιεί είτε συλλέγοντας ο ίδιος τα χρηματικά ποσά από τους πάγκους είτε στέλνοντας τους λεγόμενους “ΜΙΚΡΟΥΣ” σε ομάδες, να τα συλλέξουν αυτοί για λογαριασμό του».