Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τις επικείμενες εκλογές και την στάση κυρίως των νέων ανθρώπων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι η ΝΔ υστερεί στις νέες ηλικίες και αυτός που ελπίζει περισσότερο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αν και κανείς δεν μπορεί να τον διαβεβαιώσει, είναι ότι θα πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στους νέους ψηφοφόρους. Προ ημερών ο Τσίπρας πήρε στα χέρια του μια μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Πουλαντζάς, του κομματικού think tank για την στάση των νέων ανθρώπων. Τι λέει αυτή η έρευνα;

Τα συμπεράσματα

Συμπέρασμα πρώτο. Το εκλογικό ενδιαφέρον και η εκλογική κινητοποίηση των νέων ανθρώπων παραμένει στη χώρα μας ιδιαίτερα ισχυρή, παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς επισημανθεί και στη δημόσια και στην επιστημονική συζήτηση. Είναι εύλογο να αναμένει κανείς τη μαζική συμμετοχή των νέων στις επικείμενες κάλπες, στο βαθμό τουλάχιστον που δεν θα εμποδιστεί αυτή από πρακτικά/αντικειμενικά εμπόδια (εργασίας κλπ.).

Συμπέρασμα δεύτερο. Η εκλογική υπεροχή γενικά της Αριστεράς, και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη νεολαία -ένα στοιχείο που χαρακτήρισε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο- φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στην τρέχουσα συγκυρία. Η εκλογική αυτή στήριξη συνοδεύεται και από υψηλά ποσοστά εγγύτητας προς το σύνολο των κομμάτων του ευρύτερου αριστερού χώρου, ενώ σχετίζεται και με ένα συγκεκριμένο και κοινωνικό, αξιακό και πολιτικό προφίλ της ελληνικής νεολαίας, που όπως είδαμε στο προηγούμενο μέρος είναι γενικά αριστερόστροφο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και σε μικρότερο βαθμό και τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς- θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νέας γενιάς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αξιολογείται σαφώς θετικότερα της ΝΔ σε όλα τα προβλήματα που θεωρούνται σημαντικά για τους νέους και τις νέες και σχετίζονται με τους υλικούς όρους της διαβίωσής τους. Σημαντική «παραφωνία» και οπωσδήποτε ανησυχητικό εύρημα αποτελεί η σημαντική στήριξη και προς την Ακροδεξιά και την πέραν της ΝΔ Δεξιά μεταξύ των νέων, ως «εναλλακτική» κατεύθυνση της ριζοσπαστικοποίησής τους, η οποία ωστόσο μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται να είναι η κυρίαρχη τάση ούτε έχει φτάσει τα προ δεκαετίας επίπεδα.

Συμπέρασμα τρίτο. Η ελληνική νεολαία δεν είναι ούτε κοινωνικά ούτε πολιτικά ενιαία, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο. Όταν κανείς μελετά διακριτά τα εκλογικά ακροατήρια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, των βασικών διεκδικητών της διακυβέρνησης, είναι σαφές ότι αντικρίζει δύο πολύ διαφορετικές ομάδες. Κοινωνικά, όσοι και όσες βρίσκονται κοντά στην ΝΔ αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερες οικονομικές δυσκολίες, αυτοτοποθετούνται στα μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα και είναι συγκριτικά πολύ πιο ικανοποιημένοι/ες από τη ζωή τους και σίγουροι/ες για το μέλλον τους, ενώ το εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτελείται κυρίως από νέους και νέες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, τοποθετούν τους εαυτούς τους στην εργατική ή στη μικροαστική τάξη και είναι λιγότερο ικανοποιημένοι/ες από το παρόν και περισσότερο ανασφαλείς για το μέλλον τους.

Το εκλογικό ακροατήριο

Πολιτικά, το εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ αποτελείται από νέους και νέες με περισσότερο συντηρητική τοποθέτηση, που επιδιώκουν τη σταθερότητα και, σε μικρότερο βαθμό, την ασφάλεια και πολιτικοποιήθηκαν από γεγονότα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, το δημοψήφισμα του 2015 και η προσφυγική κρίση. Αντίθετα, το εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει σαφώς προοδευτικά χαρακτηριστικά, επιλέγει ως προτεραιότητα τη δικαιοσύνη και την αλλαγή και εξακολουθεί να συγκροτείται πολιτικά από δύο γεγονότα που σχετίζονται άμεσα με την ιστορική πορεία του συγκεκριμένου κόμματος: τον Δεκέμβρη του 2008 και τον αντιμνημονιακό αγώνα των αρχών της δεκαετίας του 2010.

Περιοδείες Μητσοτάκη

Τους δρόμους και της Αττικής πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Οι επιτελείς του έχουν καταρτίσει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών και χθες έκανε ένα σταθμό στην Γλυφάδα, όπου δήμαρχος είναι ο νεοδημοκράτης Γιώργος Παπανικολάου, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, και νυν πεθερός του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε σε κεντρικούς δρόμους και συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες δημοκράτισσες και νεοδημοκράτες και ευχαριστήθηκε, όπως έμαθα την υποδοχή, στην πόλη του, όπως τους είπε, την Γλυφάδα. Μάλιστα, ευχήθηκε να πλησιάσει η ΝΔ τα ποσοστά του «καπετάνιου» της Γλυφάδας στις επόμενες εκλογές και εννοούσε τον Γ. Παπανικολάου.

Η εκκλησία του Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στις 21 Μαΐου, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, γιορτάζει η Γλυφάδα, αλλά θα γιορτάζει και όλη η Ελλάδα τη μεγάλη μας νίκη, τη νίκη της παράταξής μας της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα επικαλέστηκε τον Γ. Παπανικολάου, λέγοντας ότι συγκινήθηκε με όσα είπε. Τι είπε; Ο δήμαρχος Γλυφάδας, θυμήθηκε ότι στην εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης παντρεύτηκαν οι γονείς του πρωθυπουργού, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρίκα, το 1953. Βέβαια στην Γλυφάδα ήταν δεκαετίες το σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη, ενώ όπως έμαθα θα γίνει εκεί και μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση.

Οι νέοι και η ΝΔ

Επειδή σας είπα πριν για τη σχέση της ΝΔ και των νέων που είναι αποστασιοποιημένοι σε μεγάλο ποσοστό από το κυβερνών κόμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε χθες από την Γλυφάδα την πρώτη κίνηση. Ζήτησε από τους νέους, οι οποίοι θα έρθουν, ενδεχομένως, να ψηφίσουν για πρώτη φορά, ότι πρέπει να δουν και να συγκρίνουν αυστηρά τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ κυρίως.

Η πλάκα με την Κυριακή των εκλογών

Μια μεγάλη πλάκα γίνεται εσχάτως με την ημέρα των εκλογών, την 21η Μαΐου που γιορτάζει ο Κωνσταντίνος και η Ελένη. Πολλοί κάνουν λογοπαίγνιο που έχει γίνει viral στο διαδίκτυο με την γιορτή και το ΚΚΕ. «Κωνσταντίνου Και Ελένης»!

Πλάκα δεν κάνει ο Πολάκης

Μπορεί να κάνουν διάφοροι πλάκα με την ημέρα των εκλογών, αλλά μόνο ως πλάκα δεν βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας τις κινήσεις του Παύλου Πολάκη που συνεχίζει να προκαλεί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξέρει ότι πλέον δεν μπορεί να κάνει πίσω, από την στιγμή που ελήφθη απόφαση να τοποθετηθεί στα ψηφοδέλτια. Μια άλλη απόφαση τώρα θα ήταν μέγας εξευτελισμός πολιτικά και αυτό ο Π. Πολάκης το εκμεταλλεύεται. Πάλι χθες βγήκε στην κόντρα με τον εκδότη και δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου για χρέη, όπως λέει, του δεύτερου σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Ο Ν. Χατζηνικολάου του απάντησε, αλλά ο Πολάκης επιμένει και ο Τσίπρας έμαθα είναι ενοχλημένος καθώς δεν θέλει ένταση λίγο πριν από τις εκλογές και ειδικά με εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Η αισιοδοξία Τσίπρα

Και επειδή ο Μητσοτάκης τρέχει, το ίδιο κάνει και ο Τσίπρας και όπως φέρεται να είπε μόλις ανακοινώθηκαν οι εκλογές, «τώρα τρέχουμε, αν και εμείς δεν έχουμε σταματήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Στην Κουμουνδούρου έλεγαν χθες ότι όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις κερδίζει διαρκώς έδαφος και μάλιστα με πλειοψηφικό ρεύμα η άποψη περί προοδευτικής συνεργασίας. «Αυτό επιβεβαιώνει την αποδοχή της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς και τους κινδύνους της αλαζονείας Μητσοτάκη», λένε συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και επιμένουν ότι υπάρχει υποεκτίμηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις και ο στόχος να κατακτήσει την πρώτη θέση είναι απόλυτα διεκδικήσιμος.

Επιμένει ο Βενιζέλος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν το βάζει κάτω και μπορεί να ξεκαθάρισε ότι δεν αφορά αυτόν η συζήτηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού που είπε, αν και ενδόμυχα το θέλει, αλλά είναι παρών έστω και με τον Κύκλο Ιδεών, αφού δεν πολιτεύεται. Ο Κύκλος κάνει νέα εκδήλωση για το Σύνταγμα και τις Εκλογές, μετά το Πάσχα, με ομιλητές: Χαράλαμπο Ανθόπουλο, Καθηγητή Δικαίου και Διοίκησης, ΕΑΠ, τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Γεραπετρίτη, Υπουργό Επικρατείας, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ΕΚΠΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο, Βουλευτή, πρώην Υπουργό, Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, ΔΠΘ και την Πηνελόπη Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Αντιπρύτανης, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η διαθέσιμη Ντόρα

Και μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να μην θέλει (;) να είναι εν δυνάμει το πρόσωπο που θα προταθεί για πρωθυπουργός σε περίπτωση συμμαχικών κυβερνήσεων, υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι που θέλουν. Μερικοί λένε ότι ένα από τα πρόσωπα αυτά είναι η Ντόρα Μπακογιάννη ως μεταβατική. Η ίδια βέβαια το διέψευσε χθες και ανέφερε πως δεν την αφορά, αλλά οι γνωρίζοντες λένε πως ο τρόπος που το είπε δηλώνει την διαθεσιμότητά της, αν και εφόσον. Εξάλλου ποιος ξέρει…

Ο Άρης έρχεται;

Και επειδή σας είπα ποιος ξέρει τι θα γίνει και εάν θα γίνει. Αυτό ισχύει και για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο που όλο και το όνομά του συζητείται σε ένα τμήμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τι λένε; Υπάρχει θετικό κλίμα σε ένα προεδρικό κομμάτι για τον άλλοτε εκπρόσωπο του Κώστα Καραμανλή με πολυετή παρουσία στη ΝΔ και μάλιστα λένε πως θα πρέπει να του προταθεί να συστρατευθεί με την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα. Που; Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά σε μη εκλόγιμη θέση και εάν υπάρξει κυβέρνηση να αξιοποιηθεί.

Μέσω αντιπαροχής το τελευταίο επενδυτικό «φιλέτο» της Κηφισίας σε Τέρνα – Dimand

Στις τελικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε μία νέα επένδυση, μου λένε ότι βρίσκεται αυτό τον καιρό η απόκτηση ενός οικοπέδου που για κάθε real estate εταιρεία στην Ελλάδα αποτελεί αντικείμενο πόθου. Ο λόγος γίνεται για το μεγάλης αξίας οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από το Ιατρικό Αθηνών. Ανήκει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ίσως αποτελεί το τελευταίο ελεύθερο οικόπεδο στον ευρύτερο άξονα της λεωφόρου Κηφισίας και μάλιστα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αττική Οδό. Το ακίνητο έχουν «χτυπήσει» η Dimand με την ΓΕΚ Τέρνα και εκεί σχεδιάζουν να χτίσουν ένα νέο, υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων, στην έκταση που αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης. Το «μυστικό» στην όλη διαδικασία είναι ότι οι δύο επενδυτές θα πάρουν το οικόπεδο με τη μορφή αντιπαροχής από το Τεχνικό Επιμελητήριο και αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή του θα λάβει κάποιους χώρους, μέρος δηλαδή της ιδιοκτησίας, ως αντάλλαγμα της αντιπαροχής. Σας θυμίζω ότι η Dimand απέκτησε πέρσι και ένα ακόμη οικόπεδο, το οποίο πούλησε πρόσφατα στη Eurobank, επί της Κηφισίας και κατασκευάζεται από την Τέρνα για να στεγάσει τα γραφεία της ελεγκτικής εταιρείας, PwC.

Με υψηλόβαθμα καθήκοντα ο γιος του Γκίκα Χαρδούβελη

Διοικητικά καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου απέκτησε πρόσφατα ο γιος του πρώην Τσάρου της οικονομίας, Γκίκα Χαρδούβελη, Άγγελος, ο οποίος ηγείται νεοσύστατης εταιρείας στον τομέα της ίδρυσης, αγοράς, μίσθωσης και εκμετάλλευσης ναυπηγείων αλλά και στον τομέα τη συντήρησης και τον επισκευών πλοίων. Η έδρα της νεοσύστατης εταιρείας που φέρει την επωνυμία Shipworks Μ.Α.Ε. είναι στη Γλυφάδα.

Βήμα στα τουριστικά ακίνητα για την κόρη του εφοπλιστή, Πέτρου Παππά

Νέο βήμα στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων έχω μάθει ότι πραγματοποιεί τελευταία η κόρη του εφοπλιστή, Πέτρου Παππά, στην Αντίπαρο, με την ίδρυση της εταιρείας Antiparos Sunset. Πρόκειται για ένα νησί, με το οποίο η οικογένεια διατηρεί στενές σχέσεις και επομένως η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτελεί έκπληξη, τουλάχιστον ως προς την επιλογή της τοποθεσίας. Να σας θυμίσω ότι η εφοπλιστής πραγματοποίησε στο συγκεκριμένο νησί τον γάμο της το 2021. Η ίδια, διατηρεί καθήκοντα commercial director της ναυτιλιακής εταιρείας, Starbulk Carriers Corporation, ενώ μαζί με τον αδερφό της, Αλέξανδρο Παππά, έχουν ιδρύσει από κοινού το 2022 και μία εταιρεία στον κλάδο των ακινήτων με την ονομασία ΠΑΛΜΙΛ Μ.Α.Ε. με την ονομασία της επιχείρησης να αντλεί έμπνευση από τα αρχικά των ονομάτων και του επιθέτου του Αλέξανδρου και της Μιλένας Παππά.

Ρίχνουν τις τιμές για να κερδίσουν πελάτες

Δεν είναι μυστικό ότι το τελευταίο διάστημα οι επιχειρήσεις των τροφίμων αλλά και αρκετών ακόμη βασικών προϊόντων στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, έχασαν πελατεία λόγω των ανατιμήσεων. Τι συμβαίνει τώρα; Αυτό που πληροφορούμαι είναι ότι σε προϊόντα όπως είναι τα γιαούρτια και άλλα γαλακτοκομικά, βιομηχανίες όπως ο Όλυμπος και η Ροδόπη, ρίχνουν τις τιμές τους για να κερδίσουν μέρος της χαμένης πελατείας. Η πτώση στην πρώτη ύλη που είναι το γάλα, ευνοεί τέτοιες κινήσεις. Και όπως ακούω, ακολουθούν κι άλλοι. Στην περίπτωση αυτή, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Ροδόπη), ηγέτιδα δύναμη στην αγορά γαλακτοκομικών, ανοίγει το χορό για να μπουν σιγά σιγά και οι υπόλοιποι.

Kαβογιάννη: Μετά το Netflix και το Maestro… ΑΝΤ1+

Όχι, δεν άλλαξε κάτι στη σχέση της Μαρίας Καβογιάννη με το Mega ή τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη που έκαναν μαζί το δημοφιλές Maestro που ήδη ταξιδεύει στον κόσμο μέσω Netflix. Τι αντίθετο μάλιστα. Απλά μετά την επιτυχία που έκανε το Maestro που αποτελεί παραγωγή του Mega, η δημοφιλής ηθοποιός συμμετέχει σε μία νέα σειρά του ANT1+, με τίτλο «Ζωή». Όλα δείχνουν ότι ο ANT1 επενδύει το τελευταίο διάστημα σε ελληνικές παραγωγές, έχοντας παρουσιάσει μία σειρά από καινούργιες σειρές σε μικρό χρονικό διάστημα. Σήμερα μαθαίνω ότι είναι η επίσημη πρώτη παρουσίαση της νέας σειράς στα Village Cinemas του The MallAthens, παρουσία όπως μου λένε και του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, ο οποίος έχει κληθεί για να τιμήσει με την παρουσία του την συνεργάτη του στο Maestro. Να σας θυμίσω ότι πρόσφατα ο όμιλος ΑΝΤ1 εξαγόρασε τους κινηματογράφους Village που κάποτε ανέδειξε και εδραίωσε ο Δημήτρης Κοντομηνάς, γι’ αυτό και η προβολή γίνεται στις συγκεκριμένες αίθουσες.