Σε μια σοβαρή κόντρα με κίνδυνο να χαθούν άμεσα 1.100 θέσεις εργασίας εξελίσσεται το «μπρα ντε φερ» της κυβέρνησης με την Eldorado Gold.

Η κόντρα που διεξάγεται σε υψηλούς τόνους ξεκινάει από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και είχε ταχθεί υπέρ κινημάτων που ήταν αντίθετα με την επένδυση στις Σκουριές.

Πλέον η εμπλοκή συνεχίζεται με έντονο πολιτικό άρωμα, σε μια άνευ προηγουμένου μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με την καναδική εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Paul Wright (Πολ Ράιτ), αποφάσισε, χθες να αναβάλει για αύριο το ραντεβού που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και παράλληλα να συναντηθεί το απόγευμα με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις της εταιρείας θα ληφθούν σε σημερινή τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της EldoradoGold με το σύνολο των επενδυτών της.

«Ήρθαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα επειδή υπάρχει εξειδικευμένο δυναμικό, υπάρχουν γεωολογικοί πόροι και θεωρήσαμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι αρωγοί μας στην προσπάθεια. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς θα “κινηθεί” μία περιοχή. Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε όλο τον κόσμο. Αυτό που δεν πήραμε υπόψη στην Ελλάδα είναι πώς θα μπορούσε να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό παιχνίδι. Αυτό δεν το είχαμε προβλέψει και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, το πρόβλημα δεν έχει σχέση με την επένδυση ή τις προβλέψεις της επένδυσης», είπε.

Πάντως ο κ. Ράιτ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα εκτός όπως είπε αν η κυβέρνηση ζητήσει από την εταιρία να φύγει και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα απέδωσε το πρόβλημα στο γεγονός ότι το ζήτημα της επένδυσης έχει πολιτικοποιηθεί ήδη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και όχι στην ακεραιότητα της επένδυσης ή σε τοπικές αντιδράσεις οι οποίες όπως είπε προέρχονται από μειοψηφία κατοίκων της περιοχής.

Η εταιρεία πλέον προαναγγέλλει 500 και επιπλέον 600 απολύσεις, αν δεν δοθούν άδειες.

Ο επικεφαλής του καναδικού ομίλου εμφανίστηκε πάντως διαλλακτικός,υποστηρίζοντας ότι στόχος τους δεν είναι η αποχώρηση από την επένδυση αλλά η ολοκλήρωσή της.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της βλέπει εκβιασμούς. «Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας Eldorado Gold, για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Σκουρλέτης, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά, αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο στο οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος», είπε και πρόσθεσε: «Με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Wright) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας».

Οκ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830-850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: «Όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

Επίθεση στην Eldorado Gold έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ που με ανακοίνωσή του μιλά για «απαράδεκτες απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία». Όπως υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωση:

«Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης στις Σκουριές όσο και τις σκανδαλώδεις πτυχές της σύμβασης που είχε συνάψει η εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο, ενώ στήριξε ολόπλευρα το πολύμορφο κίνημα που αναδύθηκε. Από την αρχή του έργου είχαμε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για την μη είσπραξη προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία, τα οποία αφορούσαν σε σωρεία παραβάσεων που είχε διαπράξει αυτή, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ξεκάθαρες.

Οι απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία El Dorado εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον».

Τι θα γίνει με θέσεις εργασίας

Σε απώλεια 600 θέσεων από τα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής εντός του επόμενου τριμήνου θα οδηγήσει η απόφαση της Eldorado Gold για αναστολή εργασιών ενώ άλλες 500 θέσεις στο έργο της Ολυμπιάδας απειλούνται αν δεν εκδοθεί ως το τέλος Μαρτίου η άδεια εγκατάστασης που απαιτείται.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι επενδύσεις στο μεταλλείο Στρατωνίου ενώ, σε καθεστώς συντήρησης τίθενται και τα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη.

Στις Σκουριές απασχολούνται σήμερα 682 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 600 σε εργολάβους. Στο τέλος του τριμήνου προβλέπεται να παραμείνουν 40-50 για συντήρηση και ασφάλεια των εγκαταστάσεων ενώ αν προχωρούσε η επένδυση σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας θα προσλαμβάνονταν άλλοι 500.

Η διοίκηση της εταιρίας θα έχει σειρά συναντήσεων σήμερα και αύριο στην Αθήνα: στις 4:30 θα γίνει συνάντηση με τον ΣΕΒ, στις 6μμ με το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τα σωματεία των εργαζομένων. Στις 9:30 αύριο το πρωί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φ. Γεννηματά, στις 10:30 με τον επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντη, στις 12 μ. με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σ. Θεοδωράκης και στις 2:30 προγραμματίζεται κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.