Με την συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, την επίσκεψη στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την ξενάγηση στο ναό της Αναστάσεως, καθώς και με μια ακόμα συνάντηση με αντιπροσωπεία ελληνικής καταγωγής πολιτών του Ισραήλ, επιζήσαντες του ολοκαυτώματος, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ.

Ο κ. Παπανδρέου είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την αναγνώρισή του από τη χώρα μας το 1993.

Συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας – στη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Πέρες – στη διαδικασία ειρήνευσης και την προσήλωση της χώρας στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Κατέστη επίσης σαφές ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει το διάλογο για την εξεύρεση λύσης στο παλαιστινιακό υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Κατά την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων ο Έλληνας πρωθυπουργός παρασημοφορήθηκε με το διάσημο Μεγαλόσταυρο του Παναγίου Τάφου και το περιδέραιο του Παναγίου Τάφου – τιμή που συνήθως αποδίδεται σε αρχηγούς κρατών και όπως επισήμανε ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδας Εκκλησίας, η εν λόγω τιμή είναι χαρακτηριστική της εκτίμησης που τρέφουν τα μέλη της Αγιοταφικής αδελφότητας στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού.