Μπορεί «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης να ήταν υπεραισιόδοξο» αλλά και η κατάσταση με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι όταν αναλάβαμε ήταν ενός «κράτους-παράγκα», υπογράμμισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ενώ συμπλήρωσε πως το κόμμα του με τη νίκη των εκλογών προσδοκά να υλοποιήσει «την επανάσταση του αυτονόητου».

Όπως εξήγησε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός πολιτισμού υπάρχουν έρευνες και μελέτες οι οποίες αν εφαρμοστούν θα εξοικονομήσουμε αυτά που λείπουν. «Για να σας πως ένα παράδειγμα όταν ανέλαβα το υπουργείο πολιτισμού είδα έναν οργανισμό που έχει κύκλο εργασιών εκατομμυρίων αλλά στερείται λογικής. Δεν μπορείς να κάνεις προσλήψεις, δεν υπάρχει ενιαίο αρχαιολογικό ηλεκτρονικό εισιτήριο και πολλά άλλα, τα οποία για να υλοποιηθούν χρειάζονται εγκρίσεις και σχέδια νόμου. Για παράδειγμα με μια αναπροσαρμογή των εισιτηρίων θα μπορούσαμε να έχουμε διπλασιασμό των εσόδων και να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες του ελληνικού κράτους και να σταματήσουμε την υπερφορολογία, 150 εκατομμύρια λείπουν».

Συμπλήρωσε επίσης πως «η εξουσία πρέπει να έχει και τα μεγαλεία και το κύρος και τον σεβασμό του πολίτη αλλά πάνω από όλα οφείλει να σέβεται τον πολίτη. Το κράτος που παρέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν ένα κράτος βασισμένο στην παράγκα. Βρήκαμε αποσαθρωμένη διοίκηση, δεν είχε γίνει ποτέ μια αξιολογική κρίση της δημόσιας διοίκησης, αυτά δεν τα κάναμε εμείς. «Αιφνιδιαστήκαμε γιατί βρήκαμε ένα κράτος παράγκα. Κι αλήθεια είναι πως δεν είχαμε το “know how” για το πώς στήνεται ένα κράτος παράγκα. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης οφείλω να πω ότι ήταν υπεραισιόδοξο. Αλλά άλλο πράγμα η οικονομία κι άλλο η διοίκηση».

Η απάντηση ήρθε σφοδρή από τον υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Δένδια, ο οποίος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. «Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, 11 ή 14 εκατομμυρίων ευρώ, δυστυχώς δεν δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα κοινωνικό έργο, αλλά για να εξαπατήσει το λαό και να κερδίσει τις εκλογές».

Επιπλέον προσέθεσε πως πρώτη φορά η αριστερά μιλά για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. «Αυτό δεν έχει ακουστεί σε κανένα πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν περιοριστεί στους 500.000. Το σίγουρο είναι πως δεν χρειάζεται να περιορίσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά το ίδιο το κράτος δηλαδή το δημόσιο. Δεν καταλαβαίνω γιατί να χρειάζεται άδεια ένα περίπτερο, γιατί στέλνουμε τους φακέλους από την μια υπηρεσία στην άλλη, γιατί κάνουμε ακόμα φορολογικές δηλώσεις» διερωτήθηκε ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας.

«Ελπίζαμε ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα έκανε κάτι καλό ώστε ο επόμενος να ξεκινήσει από εκεί αλλά δυστυχώς είδαμε το χειρότερο αποτέλεσμα που θα μπορούσαμε να οραματιστούμε και δεν εννοώ μόνο το οικονομικό μόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη χειρότερη κομματοκρατία από καταβολής ελληνικού κράτους», κατέληξε ο κ. Δένδιας