«Δικαιοσύνη που αργοπορεί δεν είναι δικαιοσύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλούμενος ρήση βρετανού πρωθυπουργού του 19ου αιώνα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο δικαστικό χάρτη, που γίνεται στη Βουλή.

«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας και ζητούμενο», είπε ακόμα.

Τόνισε, επίσης, ότι το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί μια ιστορική μεταρρύθμιση και μια τομή σε ένα πρόβλημα διαχρονικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα προστεθούν ακόμα 1.000 δικαστές στην πρώτη γραμμή και, απαντώντας στις αμφισβητήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «μεταρρύθμιση είναι κάθε σημαντική αλλαγή, που έχει αργήσει λόγω ιστορικών αγκυλώσεων. Ο πρώτος που την έκρινε απαραίτητη ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911 και δοκίμασε ξανά το 1931, ενώ δοκιμάστηκε άλλες 4 φορές με τελευταία το 1999, όταν μια διαφωνία του Αρείου Πάγου σε ένα άρθρο οδήγησε στην αναβολή του. Η ΝΔ τότε από τη θέση της αντιπολίτευσης είχε στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι ως προς τη διάγνωση του προβλήματος μπορούν να συμφωνήσουν όλοι, ειδικά όσον αφορά τις καθυστερήσεις. Η χρονοτριβή γίνεται και επιχείρημα στα χέρια όσων θέλουν να αμφισβητήσουν το κράτος δικαίου και πιστεύουν στις θεωρίες συνομωσίας. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «μια βαβέλ από αντικρουόμενες διαδικασίες, δομές, που αδικούν το ανθρώπινο δυναμικό και μπλοκάρουν τη βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης». «Όλα αυτά συμβαίνουν παρόλο που η Ελλάδα δεν υπολείπεται δικαστών. Άρα κάτι παράξενο συμβαίνει εδώ: έχουμε πολλούς δικαστές αλλά και μεγάλη καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης. Έχουμε δύο τύπους δικαστηρίων: τα 154 ειρηνοδικεία γίνονται παράγοντας άνισης κατανομής των υποθέσεων», είπε ο πρωθυπουργός.

Και εξήγησε: «Αυτό σημαίνει ότι οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν μικρό αριθμό, ενώ ένας πρωτοδίκης μπορεί να φτάσει να επιβαρύνεται με 300 υποθέσεις. Ταυτόχρονα, κατανέμεται άνισα το βάρος της ύλης μεταξύ των δύο βαθμίδων. Συγχαίρω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δύο βαθμών δικαστηρίων. Αφήνουμε πίσω την εποχή του ’50-’60, όταν τα δικαστήρια δημιουργούνταν και από πιέσεις τοπικών κομματαρχών. Ερχόμαστε πλέον στη Δικαιοσύνη του 21ου Αιώνα.

«Οι δικαστικοί σχηματισμοί μειώνονται στους μισούς», τόνισε και πρόσθεσε ότι κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της Πρωτοδικείο. Τα περιφερειακά δικαστήρια θα εξετάζουν υποθέσεις έως 250.000 ευρώ. Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων παραμένουν στις ίδιες έδρες.

Μια απλή ανάγνωση του νομοσχεδίου διαψεύδει τα περί αντιδράσεων, που λέει η αντιπολίτευση», τόνισε επίσης. «Οι υποθέσεις θα μοιράζονται σε περισσότερους δικαστικούς λειτουργούς».

Μητσοτάκης για Μάτι: Οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι. «Χθες ανέκυψε και το ζήτημα με τις ποινές για το Μάτι, των 104 νεκρών. Ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια και μάλιστα εν μέσω διαμαρτυριών, καθώς η χρονοτριβή στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων ανοίγει τον δρόμο της αμφιβολίας. Τα αδικήματα της υπόθεσης κρίθηκαν με βάση ένα ευμενέστερο πλαίσιο, που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήταν με το δικό μας, θα ήταν αυστηρότερες.

Πράγματι, υπήρξε μεγάλη αργοπορία και τρίτον η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Έχει τα θεσμικά αντίβαρα να διορθώσει τυχόν αστοχίες της.

Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες και, εφόσον η ίδια η δικαιοσύνη το αποφασίσει, θα περιμένουμε, με την παρότρυνση οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται κομματικά εργαλεία με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Έπρεπε να έρθει η δική μας κυβέρνηση, για να αναδιοργανώσει την πολιτική προστασία και το 112. Αυτή την ενεργοποίηση του κράτους συμπληρώνει η σημερινή μεταρρύθμιση».

«Θα αξιοποιήσουμε την επιστολική ψήφο και για τις εθνικές εκλογές του 2027»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο κράτος δικαίου, μιλώντας για τα 21 ορόσημα, που θέσαμε μαζί με την ευρωπαϊκή επιτροπή, 11 από τα οποία έχουν υλοποιηθεί. «Πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια να συγκλίνουμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όσοι βλέπουν την Ελλάδα κάτι σαν χούντα, λέμε ότι η κα Βέρα Γιούροβα είδε πρόοδο, ωστόσο η αντιπολίτευση φτάνει να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό, ζητώντας μέχρι και περικοπή κονδυλίων. Ας τα θυμόμαστε αυτά».

Αναφερόμενος στην άρνηση της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι σε όλα, ναι στο τίποτα. Μιλάει για κράτος δικαίου με δύο υπουργούς καταδικασμένους, μιλάει για τη δημοκρατία, όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά του φασισμού. Αθροίζονται 15 δισεκατομμύρια από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε συνέντευξη του προέδρου του, αλλά δεν λέτε πόσους φόρους θα βάλετε, αλλά αυτός ο λαϊκισμός οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία».

Απευθυνόμενος και στο ΠΑΣΟΚ είπε: «Είχα περισσότερες προσδοκίες από το ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά που συζητάμε σήμερα τα επεδίωξαν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, τελευταίος ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναρωτιέμαι πώς ένα κόμμα που θέλει να λέγεται προοδευτικό πώς γίνεται τόσο οπισθοδρομικό…

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολική ψήφο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πάνω από 200.000 πολίτες ενεγράφησαν στη σχετική πλατφόρμα, αξιοποιώντας τον θεσμό. «Τα κόμματα που καταψήφισαν την επιστολική ψήφο είδα ότι έκαναν καμπάνια υπέρ της επιστολικής ψήφου. Και καλά κάνατε!», τόνισε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε: «Φαντάζομαι, όταν έρθει η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον θεσμό και στις εθνικές εκλογές του 2027, δεν θα είστε αντίθετοι. Έτσι δεν είναι;»

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές τόνισε: «Μετά το Πάσχα μπαίνουμε στην τελική ευθεία και είναι σημαντικό να μην αφήσουμε την τοξικότητα στον δημόσιο λόγο. Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και την προ ημερησίας συζήτηση, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την οικονομία. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς προτάσεις για το αύριο της Ελλάδας και της Ευρώπης, θέλουν αλήθεια, ρεαλισμό, προοπτική και όχι φήμες, σενάρια και διαβολές από το παρελθόν. Διαφορετικά θα γυρίσουν την πλάτη σε ένα πολιτικό σκηνικό, που θα εκπέμπει μόνο απογοήτευση και δηλητήριο. Η αποχή από τις ευρωεκλογές θα είναι ήττα για όλους, ενώ η στροφή στα άκρα θα είναι κερκόπορτα. Δεν χρειαζόμαστε εμπόρους του πατριωτισμού, ούτε ιδιοκτήτες της πίστης μας, η κομματική αντιπαλότητα δεν επιτρέπεται να γίνει νάρκη στην κοινωνική ομαλότητα».

Τι είπε για ακρίβεια και ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην οικονομία, χαρακτηρίζοντας ως ορόσημα σε μια διαδρομή ανάπτυξης τα αναχώματα στην ακρίβεια με έκτακτα μέτρα, με αυξήσεις στους μισθούς αλλά και την επέκταση του επιδόματος μητρότητας.

«Το εισόδημα στηρίζεται όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Επιτυχία για τη χώρα είναι ότι μπορεί να συνδυάζει ρυθμούς ανάπτυξης με δημοσιονομική συνέπεια. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να δοκιμάζει τα νοικοκυριά. Ο δρόμος είναι δύσκολος, θα μας φέρει, όμως, στο ξέφωτο».

Είπε ακόμα ότι «καταβάλλονται 780 εκατ. ενισχύσεων σε πάνω από 400.000 αγρότες μας, όπως είχαμε δεσμευτεί. Τα αιτήματα των αγροτών έχουν υλοποιηθεί. Υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα που θεωρούν ότι τα 50 ευρώ ως αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Κάποια στιγμή θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις θα μείνουν και θα κάνουμε πράξη έως το 2027 τα 950 ευρώ ως κατώτατο μισθό και 1500 ευρώ το μέσο μισθό.

Όσον αφορά το διακύβευμα των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια αναμέτρηση με πρόσημο ευρωπαϊκό, αλλά με περιεχόμενο εθνικό. «Σύσσωμη η αντιπολίτευση θέλει να την μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης με φτηνές μα ανυπόστατες κατηγορίες, χωρίς ούτε μια λέξη για τα ευρωπαϊκά θέματα. Για τους εμπόρους της πίστης νομίζω ότι η εκκλησία απάντησε καλύτερα από εμένα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τοξικότητας εμείς δεν έχουμε εχθρούς, αλλά πολιτικούς αντιπάλους. Η πιο σκληρή αντιπολίτευση είναι των καθημερινών προβλημάτων και το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη, που έχει αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα. Σηκώνουμε «το γάντι» των αληθινών διλημμάτων αυτών των εκλογών», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τις ελληνικές διεκδικήσεις στη βουλή ή να στείλουμε εκπροσώπους, που κατηγορούν την πατρίδα σε κάθε ευκαιρία;»

Κλείνοντας είπε: «Είμαι αισιόδοξος ότι οι Έλληνες θα επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ, για να ξεπεράσουμε λάθη και με πατριωτισμό ευθύνης, εκσυγχρονισμό δημιουργίας, και το ίδιο αισιόδοξος είμαι για τις αλλαγές που συνεχίζονται».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού: