Την αισιοδοξία του πως οι δύσκολες μέρες θα περάσουν και ότι στο μέλλον όλα θα πάνε καλά, εξέφρασε από την Κέρκυρα, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος

«Η Ελλάδα μας με το πέλαγος, με τα βουνά, με το γαλάζιο ουρανό, έχει πάνω από όλα ανθρώπους με φιλότιμο. Θέλω να σας εξομολογηθώ ότι πληγώνομαι πάρα πολύ, όταν μικρά κρατίδια, από διάφορες περιοχές, μιλούν καμιά φορά με περιφρόνηση για αυτήν την πιο πολιτιστική χώρα του κόσμου . Όμως είμαι από το χαρακτήρα μου αισιόδοξος, να ξέρετε πως οι δύσκολες μέρες θα περάσουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος και πρόσθεσε «έχουμε συνηθίσει να δίνουμε μάχες, θα συσπειρωθούμε ο ένας κοντά στον άλλον , θα σταθούμε στα πόδια μας και το μέλλον ανήκει στην πατρίδα μας . Κουράγιο και δύναμη. Έχουμε διδαχθεί από τα σφάλματα του παρελθόντος και θα δούμε αισιόδοξα το μέλλον και όλα θα πάνε καλά» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το μεταναστευτικό που αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα και ευρύτερα για την Ευρώπη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος επεσήμανε, πως οι Έλληνες πρέπει να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας ότι κάποτε ήταν στην ίδια δεινή θέση.

«Τους ανθρώπους αυτούς που μεταναστεύουν πρέπει να τους δούμε σαν εικόνες του Θεού που ουκ έχουν που την κεφαλήν κλίναι. Εγώ ζω μαζί τους. Τώρα με βλέπετε με το «μπαστούνι», αν με δείτε στην Αφρική ζω στις καλύβες τους, περπατώ με τα πόδια ώρες ολόκληρες, τρώω από τα ίδιο φαγητό, από το ίδιο καζάνι. Πάνω από όλα στο πρόσωπό τους βλέπω τα δικά μου παιδιά που προσπαθούνε για ένα καλύτερο αύριο. Είναι και αυτοί άνθρωπο του θεού που ζούνε με τα δικά τους προβλήματα που θέλουν να ζήσουν ένα καλύτερο αύριο και παρακαλώ να μην τους βλέπουμε με φόβο ας βοηθήσουμε και εμείς αυτούς τους ανθρώπους γιατί και εμείς σαν Έλληνες περάσαμε φτώχεια, περάσαμε διώξεις, περάσαμε πάρα πολλά και αυτό είναι το μήνυμα μου» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Ο Πατριάρχης έφτασε στην Κέρκυρα περίπου στις 05.00 το απόγευμα, όπου και τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, η αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Νικολέτα Πανδή, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος, καθώς και πολιτικές και πολιτειακές αρχές του τόπου.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετέβει στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα για να προσκυνήσει το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου, ενώ κατόπιν θα μεταβεί στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κέρκυρας.

Η επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής στην Κέρκυρα ,είναι ανεπίσημη, ενώ όπως τόνισε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, πρωτοεπισκέφθηκε την Κέρκυρα πριν από 43 χρόνια όταν ήταν μαθητής της ΣΤ’ Γυμνάσιου.

«Νοσταλγικά φέρνω στη σκέψη μου τον εαυτό μου σαν μαθητής της ΣΤ’ Γυμνασίου τότε που κάναμε την πενθήμερη εκδρομή μας. Πέρασαν 43 χρόνια και όμως αν κλείσω τα μάτια μου θυμάμαι τους δρόμους, τα αξιοθέατα, τους ανθρώπους που συνάντησα και αγάπησα . Έρχομαι με πολύ αγάπη, ανεπίσημα βέβαια, αλλά με όλη μου την καρδιά από την όμορφη Αλεξάνδρεια . Μια βασίλισσα που αγάπησε τόσο πολύ ο βασιλιάς Αλέξανδρος . Ήρθα για να προσκυνήσω τον Άγιο Σπυρίδωνα και χαίρομαι γιατί ο ποιμενάρχης της Κέρκυρας είναι ο σεβασμιότατος Νεκτάριος που μας συνδέει μια μεγάλη φιλία από το 1973 όταν φοιτούσαμε στη Ριζάρειο εκκλησιαστική σχολή» δήλωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας της Κέρκυρας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος .

Αύριο το πρωί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα χοροστατήσει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Κασσιόπη, ενώ αργά το απόγευμα θα αναχωρήσει από το νησί τον Φαιάκων με προορισμό την Αθήνα και μετά την Αφρική.

Πατριάρχης Θεόδωρος Πατριάρχης Θεόδωρος Πατριάρχης Θεόδωρος Πατριάρχης Θεόδωρος