Δύο ταχυτήτων θα είναι το μοντέλο παρακράτησης για συνταξιούχους που εργάζονται με μισθωτή απασχόληση και για τους αυτοαπασχολούμενους, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η διάταξη που θα ενσωματωθεί το Σεπτέμβριο στο εργασιακό νομοσχέδιο. Ο οικονομικός σύμβουλος κ. Γιάννης Χατζησαλάτας μίλησε στο Newsbeast για τις σημαντικότερες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι.

Κατάργηση της περικοπής σε ποσοστό 30% της σύνταξης που επιβάλλονταν σε συνταξιούχους που είχαν επιλέξει να συνεχίσουν να εργάζονται προβλέπει το σχέδιο που σύντομα θα δοθεί στην διαβούλευση. «Το νέο σύστημα θα μπει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2024» ανέφερε αρχικά ο κ. Χατζησαλάτας. «Έτσι πλέον στον εργαζόμενο συνταξιούχο θα αποδίδεται ολόκληρη η σύνταξη, κύρια και επικουρική αλλά θα υπάρχει μία παρακράτηση υπέρ ΕΦΚΑ, όχι ανταποδοτική, στα εισοδήματα από την νέα του εργασία με εφαρμογή ενός συντελεστή, πιθανότατα 15%» επισήμανε ο οικονομικός σύμβουλος.

Ο κ. Χατζησαλάτας αναφέρθηκε και στις παρακρατήσεις που θα ισχύσουν. «Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους με μισθό θα υπάρχει παρακράτηση απευθείας στο μισθό από τον εργοδότη ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζεται μία προσαύξηση κατά 50% στην μηνιαία ασφαλιστική οφειλή» είπε και πρόσθεσε: «θα προβλέπονται δύο κόφτες, ο πρώτος ως ετήσιο όριο και θα προσδιορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης δηλαδή στα 4.956 ευρώ και ο δεύτερος θα ενεργοποιείται προκειμένου η όποια παρακράτηση να μην ξεπερνά το 30% της σύνταξης που ήταν η προηγούμενη επιβάρυνση με την περικοπή της σύνταξης».