Μέσω του e-ΕΦΚΑ στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (efka.gov.gr), οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το 2023.

Όλοι οι μη μισθωτοί καλούνται έως τις 31 Ιανουαρίου να επιλέξουν ηλεκτρονικά σε ποια από τις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες επιθυμούν να ενταχθούν. Ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας, μίλησε στο Newsbeast για το τι πρέπει να προσέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. «Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2023 αυξάνονται όλες οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών (κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ) κατά 9,6%, δηλαδή κατά ποσοστό του πληθωρισμού το 2023» ανέφερε αρχικά ο κ. Τεμπονέρας.

Όπως είπε ο δικηγόρος οι κατηγορίες με τα αντίστοιχα ποσά με βάση το ποσοστό του πληθωρισμού, για το 2023 διαμορφώνονται ως εξής:

  • Η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία θα είναι περίπου στα 230 ευρώ από 210 ευρώ
  • Για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία περίπου στα 276 ευρώ από 252
  • Για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία περίπου στα 330 ευρώ από 302
  • Για την τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία περίπου στα 397 ευρώ από 363
  • Για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία περίπου στα 476 ευρώ από 435
  • Για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία περίπου στα 620 ευρώ από 566.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast στα τέλη Ιανουαρίου θα αναρτηθούν τα ακριβή ποσά σε κάθε κατηγορία.

«Όσοι δεν υποβάλλουν νέα αίτηση – δήλωση ασφαλιστικής κατηγορίας, θα παραμείνουν στην κατηγορία στην οποία είχαν ενταχθεί για το έτος 2022» ανέφερε ο κ. Τεμπονέρας.

Διονύσης Τεμπονέρας
Ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας

Πώς επηρεάζεται το ύψος της σύνταξης

Όπως τόνισε ο κ. Τεμπονέρας: «Όσοι επιλέξουν την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης (15 μίνιμουμ), θα λάβουν σύνταξη κοντά στα 440 ευρώ» και πρόσθεσε πως: «Η επιλογή ανώτερης ασφαλιστικής κλίμακας για όσους είναι κοντά στη σύνταξη δεν θα μεταβάλλει δραματικά τις συντάξιμες αποδοχές. Αν όμως απέχει πχ. 10 χρόνια από τη σύνταξη τότε μια επιλογή κλίμακας από την 3η και πάνω θα δώσε αισθητά μεγαλύτερη σύνταξη» σημείωσε.

Παραδείγματα για το πως επηρεάζεται η σύνταξη από την κατηγορία της ασφαλιστικής κατηγορίας:

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας που έχει 30 χρόνια ασφάλισης στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία ,μπορεί με τα σημερινά δεδομένα, να περιμένει σύνταξη ύψους 1.085 ευρώ. Αντίστοιχα αν κάποιος βρίσκεται στην ανώτατη κατηγορία (την 6η) για περισσότερα από 30 χρόνια ασφαλιστικού βίου θα λάβει μια σύνταξη κοντά στα 1.600 ευρώ. Για όσους επιλέξουν την 3η ή 4η κατηγορία, κάπου στη μέση δηλ. τότε θα πρέπει να περιμένουν μία σύνταξη από 900 έως 1.200 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 80% των ασφαλισμένων επιλέγει την πρώτη κατηγορία.

«Τα χρήματα που θα λάβει ο ασφαλισμένος όταν βγει στη σύνταξη εξαρτώνται από την ασφαλιστική κλίμακα που βρίσκεται από το 2002 έως το προηγούμενο έτος, από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης» κατέληξε ο δικηγόρος.