«Σημαντικό βήμα για την επιτυχή εκτέλεση και εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου», χαρακτήρισε ο Γιάννης Βαρουφάκης το σημερινό Eurogroup, κατά τις δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση.

«Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ποτέ δεν θα ολοκληρωνόταν σε μία μέρα, αλλά θα ολοκληρώνεται σταδιακά», σημείωσε.

«Από το πρωί της Τετάρτης ξεκινούν οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του περί δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι ο ίδιος έκανε μια μακροσκελή ομιλία σε συνέδριο στην Ιταλία για το Grexit, μετά την ολοκλήρωση της οποίας, ένας δημοσιογράφος του ζήτησε να δώσει συνέντευξη. Κατά τη διάρκεια αυτής, όπως εξήγησε, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα γίνει σε περίπτωση που οι εταίροι αρνηθούν κάθε μια από τις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

«Σε αυτή την περίπτωση θα πάμε σε δημοψήφισμα» ήταν η απάντηση του υπουργού που όμως, όπως τόνισε, αφορούσε ένα θεωρητικό σενάριο και παρόλα αυτά μπήκε σαν τίτλος. Όπως εξήγησε ο υπουργός αν και το ερώτημα ήταν υποθετικό και έωλο και η απάντηση το ίδιο, αυτή μετουσιώθηκε σε κάτι που φαίνεται σαν να είναι πρόθεση της κυβέρνησης.

«Για μένα είναι δυστυχές ότι μερίδα τουΤύπου και μάλιστα μιας τόσο ιστορικής εφημερίδας (σσ. της Κοριέρε) χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τακτικές για λόγους που θέλω να πιστεύω ότι δεν καταλαβαίνω», υπογράμμισε ο υπουργός, κάνοντας μάλιστα λόγο για «μαύρη μέρα για τη δημοσιογραφία».

Ερωτώμενος για τα όσα ακούστηκαν περί τσακωμού με τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως «ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ», διευκρινίζοντας ότι ο γερμανός υπουργός ζήτησε διευκρινήσεις για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.