Την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και την πάταξη της αισχροκέρδειας ζητούν από τη Κυβέρνηση με κοινό τους ψήφισμα το σύνολο των Ενώσεων Καταναλωτών της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, στις 22 Ιουνίου 2010 με πρωτοβουλία του Γ.Γ. Καταναλωτή και στα πλαίσια της προαναγγελθείσης πρόθεσής του για τακτικές συναντήσεις του με τις ενώσεις καταναλωτών, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πολύωρη σύσκεψη για τα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινής πραγματικότητας του πολίτη, με κύριο αυτό της ακρίβειας στην αγορά

Με βάση τις τοποθετήσεις που έλαβαν χώρα καθίσταται σαφές ότι υπάρχουν τα κατωτέρω κοινά αιτήματα:

Α. Για το ζήτημα της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ασυδοσίας στην αγορά

Από την καθημερινή επαφή με την κοινωνία οι ενώσεις καταναλωτών αποκομίζουν τεράστια εμπειρία και άμεση γνώση των προβληματικών συμπεριφορών της «αγοράς».

Αναφέρθηκαν εν τάχει από τους εκπροσώπους των ενώσεων καταναλωτών δεκάδες τομείς της αγοράς, στους οποίους παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και ασυδοσίας και προτάθηκαν λύσεις που εξυπηρετούν την κοινωνική συνοχή και το κοινωνικό σύνολο.

Η γνώση και η εμπειρία των ενώσεων καταναλωτών, που στο συγκεκριμένο ζήτημα συγκροτούν την κοινωνία των πολιτών, αφορά αυτό που όλοι λίγο ή πολύ βιώνουν: εκατοντάδες τομείς, το σύνολο σχεδόν της αγοράς, κινείται σε πολλές περιπτώσεις προβληματικά και εις βάρος των πολιτών και της κοινωνίας, την οποία υποτίθεται ότι υπηρετεί, ως πραγματικά οφείλει. Περαιτέρω και σε συνθήκες ύφεσης, αυξανόμενης ανεργίας και ευρύτατης οικονομικής δυσπραγίας η λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών καταναλωτών από την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και την ασυδοσία αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους,
Ως κοινό συμπέρασμα όλων των τοποθετήσεων που έγιναν, οι ενώσεις καταναλωτών ζητούν:

1. Να ανταποκριθεί άμεσα το κράτος στον συνταγματικό, κοινωνικό και πολιτικό του ρόλο και καθήκον, δημιουργώντας άμεσα κανόνες για την προστασία του πολίτη – καταναλωτή και της κοινωνίας, προστατεύοντας την ζωή, την προσωπικότητα, την τιμή και την αξιοπρέπεια του πολίτη (άρθρα 2 και 5 Συντάγματος), απαγορεύοντας καταχρηστικές αισχροκερδείς πρακτικές (άρθρα 5 και 25 Συντάγματος) και ενισχύοντας τον κοινωνικό ιστό.

2. Να εγκαταλείψει το κράτος τις πολιτικές που το θέλουν να διαδραματίζει ρόλο επιδιαιτητή μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών, πολιτικές που ευνοούν την αισχροκέρδεια και την ασυδοσία και να προχωρήσει άμεσα στην θέσπιση κανόνων που θα προστατεύουν τον πολίτη και την κοινωνία, θα ασκούν τον κοινωνικό έλεγχο της δράσης και της δραστηριότητας της «αγοράς» και θα την μετατρέπουν από φορέα αντινομιών και εκμετάλλευσης των αναγκών σε φορέα κοινωνικής συνοχής και προόδου.

3. Να παταχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που οδηγούν στην ακρίβεια, δηλ. στην ανάλωση αδικαιολόγητα μεγάλου τμήματος του εισοδήματος των Ελλήνων, με αποτέλεσμα την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις βιοτικές τους ανάγκες.

4. Άμεση μείωση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών στις χιλιάδες των περιπτώσεων που έχουν διαπιστωθεί και διαπιστώνονται καθημερινά αντινομίες και καταχρηστικές και παράνομες αισχροκερδείς πρακτικές.

Ομόφωνη ήταν η θέση που αφορά την αύξηση του Φ.Π.Α. και τα αιτήματα για άμεση μείωσή του, τουλάχιστον στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία και θέτουμε και πάλι.

Β. Κοινωνία των πολιτών

Ζητείται η διεύρυνση της δημοκρατίας και η έκφρασης της κοινωνίας με την γενική και ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και εν προκειμένω των ενώσεων καταναλωτών στην λήψη των αποφάσεων, στην διαμόρφωση των ρυθμίσεων, στις συζητήσεις και στις επαφές με την «αγορά».

Δεν αποτελεί μόνο στοιχείο δημοκρατικής προόδου της έκφρασης της κοινωνίας, αλλά και αναγκαία έκφραση και αξιοποίηση της κοινωνικής εμπειρίας και γνώσης των ενώσεων καταναλωτών στα ζητήματα της κοινωνίας και της αγοράς.

Γ. Νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ζητείται η άμεση εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Βουλή των Ελλήνων και η ψήφισή του. Στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε είναι αναγκαία η προστασία των νοικοκυριών, η απελευθέρωση των πολιτών και η κοινωνική και οικονομική επαναδραστηριοποίησή τους, ως βασικών συντελεστών της προσπάθειας για ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας.