Τα Νέα σήμερα αναφέρονται σε νέο γύρο ανατιμήσεων που φέρνει από την 1η Ιουλίου η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και η υπαγωγή για πρώτη φορά σε καθεστώς ΦΠΑ ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και θεραπευτηρίων, συμβολαιογράφων, δικηγόρων και ταξί.

Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, από την 1η Ιουλίου οι συντελεστές του ΦΠΑ αυξάνονται έως 2 μονάδες, για δεύτερη φορά από την αρχή του χρόνου. Επιπλέον από τον ερχόμενο μήνα θα περάσει στις λιανικές τιμές πώλησης των τσιγάρων και η τρίτη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβλήθηκε στις αρχές Μαΐου.

Ταυτόχρονα αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και το 23% έρχονται σε μια σειρά υπηρεσιών στις οποίες επιβάλλεται για πρώτη φορά Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Συγκεκριμένα, με ΦΠΑ 23% επιβαρύνονται οι αμοιβές των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, των άμισθων υποθηκοφυλάκων και των δικαστικών επιμελητών. Αντίστοιχα με ΦΠΑ 11% θα επιβαρυνθούν τα ταξί, ενώ σε ΦΠΑ 10% θα υπάγονται οι υπηρεσίες που παρέχουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσηλευτήρια, καθώς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Από τις παραπάνω αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα προκύψουν άμεσες ανατιμήσεις 1,7% στην κατηγορία προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών που υπάγονται στον συντελεστή 21% και 0,9% στην κατηγορία αγαθών που υπάγονται στον συντελεστή 10%. Επίσης, έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να περάσει στην αγορά και η τρίτη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των τσιγάρων. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ οι οποίοι ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου, από 15%, 7% και 4% διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4%.

Χθες με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι σε οποιοδήποτε στοιχείο (τιμολόγιο ή απόδειξη) εκδίδεται με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Ιουλίου και μετά, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους αυξημένους συντελεστές, ακόμη και στην περίπτωση που αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή.