Έχοντας στις βαλίτσες του συμφωνίες σύμπλευσης με Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία σε κορυφαία ζητήματα που αφορούν τόσο στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και σε ευρύτερα ευρωπαϊκά θέματα και μετά την «αναπάντεχη» επίθεση φιλίας από τον Φινλανδό ομόλογό του Αλεξάντερ Στουμπ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πέφτει «στα βαθιά» σήμερα με τη συνάντησή του με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζουν κομβική τη συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα του Eurogroup, καθώς ο ίδιος αποτελεί διαχρονικά το alter ego του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έχει ταχθεί υπέρ των πιο σκληρών θέσεων απέναντι στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, από την κυβέρνηση παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις και τα «απόνερα» από την ευρωπαϊκή περιοδεία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για τη σύναψη συμμαχιών προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις και «εκπλήξεις» η πρώτη αξιολόγηση και να περάσει το ελληνικό πρόγραμμα στο επόμενο στάδιο που είναι η διευθέτηση του χρέους.

Το τετ α τετ του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ θα γίνει μία ημέρα πριν την κρισιμότερη συνάντηση της περιοδείας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και η στάση που θα τηρήσει ο Ολλανδός θα δώσει ένα σαφές στίγμα των προθέσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Χθες, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, ανατρέποντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφού το Ελσίνκι μέχρι πρότινος τηρούσε στάση εχθρική προς την Αθήνα, όντας ένας από τους δορυφόρους του Βερολίνου.

«Συζητήσαμε για τον ελληνικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, που ξεκίνησε με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τώρα συνεχίζεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση.

Δεν υπάρχει θέμα «Grexit» διαβεβαίωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Στουμπ ερωτήθη από τους δημοσιογράφους αν εξακολουθεί να θέτει ζήτημα αποχώρησης της Ελλάδος από την ευρωζώνη όπως είχε υποστηρίξει το περασμένο καλοκαίρι και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει θέμα Grexit. Ακούω παντού καλά λόγια για την Ελλάδα και από άλλες χώρες και μέσα στο Eurogroup».

«Είμαι χαρούμενος που διαπιστώνω την πρόοδο που έχει υπάρξει στην Ελλάδα, σε όρους χρηματοοικονομικής σταθερότητας, δημοσιονομικών μέτρων και δομικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Ελσίνκι.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο στην υλοποίηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουμπ, προσθέτοντας πως «κινούμαστε σε πολύ καλή κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών κατάφερε να έρθει σε συμφωνία και να αποσπάσει δήλωση σαφούς στήριξης από τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη διευθέτηση του χρέους της χώρας.

Ο Μισέλ Σαπέν στήριξε την Ελλάδα στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τονίζοντας ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι συζητήσεις «μέσα σε καλές συνθήκες» τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. «Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας» τόνισε.

«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν λύσεις για τη διευθέτηση του χρέους, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαράξει και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι μια γρήγορη διευθέτηση του χρέους θα είναι ευεργετική για την Ελλάδα γιατί θα μπορέσει να αυτονομηθεί στη διαχείρισή της και να αναπτυχθεί.

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε και το στίγμα των κυβερνητικών σχεδιασμών για το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, όταν σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες, όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ή πιθανώς σε μήνες όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως «ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες».

Ανέφερε ότι έχει πλέον γεννηθεί εμπιστοσύνη γύρω από την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, για αυτό και πιστεύει ότι ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες θα καταρτισθεί μια «υπεύθυνη ατζέντα».

Σχετικά με το ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι γνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός «ενάρετου οικονομικού κύκλου».

Πάντως, σε αντίθεση των ελληνικών θέσεων για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Μισέλ Σαπέν επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τη στάση του Παρισιού υπέρ της παραμονής του Ταμείου, τονίζοντας πως «το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το διώξουμε» και αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τελική κατάληξη για τη συμμετοχή του.