Ανακούφιση των δημοσίων οικονομικών για να αποφευχθεί η ασφυξία των
συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρώπη συστήνει η Κομισιόν προτείνοντας
επιμήκυνση του χρόνου πριν την έξοδο στη σύνταξη.

Όπως τονίζεται «πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε ο χρόνος που περνάει κανείς ως συνταξιούχος να μη συνεχίσει να μεγαλώνει σε σχέση προς το χρόνο που κάποιος εργάζεται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος πριν από την έξοδο στη σύνταξη».

Όπως γράφει το skai.gr, η Κομισιόν επισημαίνει τον κίνδυνο «αφόρητης αύξησης» του κόστους των συντάξεων που θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά των κρατών «αν οι άνθρωποι, ενώ ζουν πολύ περισσότερα χρόνια, δεν παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο».

Σήμερα στην Ευρώπη η αναλογία εργαζομένων-μη εργαζομένων άνω των 65ετών είναι τέσσερις προς έναν ενώ εκτιμάται παως από σήμερα και έως το 2060 η αναλογία θα διαμορφωθεί σταδιακά τουλάχιστον σε δύο προς ένα.

Η μέση ηλικία εξόδου στη σύνταξη στην ευρωπαϊκή κοινότητα ήταν το 2008 τα 61,4 χρόνια ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι τα 63,5 χρόνια.

Η Κομισιόν έχει αρχίσει εδώ και καιρό να πιέζει της κυβερνήσεις των χωρών- μελών για μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, κάτι που κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία. Η Γερμανία έχει ήδη παρατείνει το χρόνο για συνταξιοδότηση σταδιακά στα 67 χρόνια έως το 2029.
.