Η τιμή του Brent, σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια Ιουλίου, σημείωσε χθες νέα πτώση και πλέον βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα των 88 δολαρίων το βαρέλι, γεγονός που για τη λιανική αγορά μάλλον περνάει απαρατήρητο.

Οι τιμές στην αντλία για τα καύσιμα και ειδικά για τη βενζίνη παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα προκαλώντας νέες πιέσεις στα ήδη συρρικνωμένα εισοδήματα των καταναλωτών. Ενόψει μάλιστα του Πάσχα οι ταξιδιώτες που ήδη έχουν ξεκινήσει να αναχωρούν μαζικά από τα αστικά κέντρα, είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν τη βενζίνη σε τιμές που αγγίζουν ή υπερβαίνουν τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που έχει να συμβεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Η διαμόρφωση των τιμών σε αυτά τα επίπεδα, δεν δικαιολογείται από τα υπάρχοντα δεδομένα στην αγορά και μάλλον είναι απόρροια της ισχυρής ζήτησης που εκτιμάται ότι θα υπάρξει λόγω της μεγάλης εξόδου του Πάσχα, η οποία πολλοί την εκτιμούν ως μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Ήδη σε 21 νομούς της χώρα η μέση τιμή διαμορφώνεται πάνω από 2 ευρώ το λίτρο, αριθμός που είναι ο υψηλότερος μέσα στο 2024. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε αποκλιμάκωση των τιμών.

Το αντίθετο μάλιστα, κάποιοι θεωρούν ότι ενδεχομένως να έχουμε αυξήσεις, ειδικά στην Περιφέρεια, στην οποία θα μεταφερθεί ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης.

Εκεί άλλωστε αποδίδεται και το γεγονός ότι ενώ στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα οι τιμές είναι, σε μέσα επίπεδα, είναι στην περιοχή του 1,95 ευρώ το λίτρο, εντούτοις το club των «2 ευρώ», όλο και αυξάνεται. Έχει φτάσει τις 21 περιοχές, ενώ πριν από μία εβδομάδα ήταν στις 14 και όλοι θεωρούν ότι θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε μία πρώτη ανάγνωση της αντιφατικής αυτής εικόνας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλοι φοβούνται την επόμενη ημέρα, λόγω της συνεχιζόμενης έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει γενικευμένη σύρραξη, κάτι που στην απευκταία αυτή περίπτωση θα εκτινάξει τις τιμές στα ύψη.

Όπως σημειώνει μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα, μία πιθανή ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και να αντιστρέψει την πρόσφατη πτωτική τάση του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα στην τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αγορές εμπορευμάτων ανέφερε: «Μια μέτρια διακοπή του εφοδιασμού λόγω συγκρούσεων θα μπορούσε να αυξήσει τη μέση τιμή του Brent φέτος στα 92 δολάρια το βαρέλι. Μια πιο σοβαρή διαταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, αυξάνοντας τον παγκόσμιο πληθωρισμό το 2024 κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, των λιπασμάτων και των τροφίμων. Το ένα πέμπτο των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ και, εάν διακοπεί ο εφοδιασμός, οι τιμές των λιπασμάτων που εξαρτώνται από το LNG στην παραγωγή τους θα αυξάνονταν σημαντικά, με πιθανό αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων.