Είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου και αναρωτιέσαι αν και πόση έκπτωση ΕΝΦΙΑ δικαιούσαι; Έχεις προσπαθήσει να βρεις την απάντηση, αλλά έχεις μπερδευτεί με τη διαδικασία;

Μην πτοείσαι!

Αυτό το άρθρο έχει δημιουργηθεί για ΣΕΝΑ! Απαντάμε σε όλες τις βασικές ερωτήσεις που ενδέχεται να έχεις σχετικά με το θέμα, έτσι ώστε να σιγουρευτείς τι ισχύει και να προχωρήσεις στις σχετικές διαδικασίες.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά:

ΤΙ ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά εκ πρώτης όψεως. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών που τα ασφάλισαν φέτος, ή προλάβουν και τα ασφαλίσουν μέχρι 30/09 για φυσικές καταστροφές, δικαιούνται έως 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Απλό και κατανοητό σωστά; Για αρχή, ναι, ωστόσο ισχύουν όροι και συγκεκριμένα κριτήρια.

Πάμε λοιπόν να δούμε ΠΟΙΟΝ ακριβώς αφορά η έκπτωση.

Τρία είναι τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροίς προκειμένου να πάρεις την έκπτωση ΕΝΦΙΑ. Η ασφάλεια σπιτιού πρέπει να:

  • Καλύπτει το 100% της αξίας του, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον €1.000/τ.μ.
  • Είναι 3μηνης ή μεγαλύτερης διάρκειας (η έκπτωση προσαρμόζεται αναλογικά).
  • Περιλαμβάνει τις καλύψεις σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας.

Ωραία, και αφού έμαθες τι συμβαίνει θα αναρωτιέσαι ΓΙΑΤΙ να το κάνεις και εσύ;

Η απάντηση είναι λίγο πολύ αυτονόητη. Η ασφάλεια κατοικίας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που θα κάνεις στη ζωή σου, αφού με αυτόν τον τρόπο προστατεύεις το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτεις, εξασφαλίζοντας την ευημερία της οικογένειάς σου.

Ειδικά με όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο καιρό, με τις καταστροφές των πρόσφατων καιρικών φαινομένων, δεν είναι να αναρωτιέσαι γιατί το να περιλαμβάνει η ασφάλεια σου καλύψεις σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας είναι ζωτικής σημασίας. Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ αποτελεί απλά το κερασάκι στην τούρτα και ένα ακόμη κίνητρο.

Για να έχεις διαβάσει ως εδώ σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι να κερδίσεις την εν λόγω έκπτωση, άρα εύλογα θα αναρωτιέσαι ΠΩΣ θα την αποκτήσεις.

Αν είσαι φυσικό πρόσωπο και η ασφάλεια για το σπίτι σου πληροί τις προϋποθέσεις, η έκπτωση θα εφαρμοστεί αυτόματα στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου χρόνου και θα πληρώσεις μειωμένο φόρο.

Μπερδεύτηκες; Λογικό. Αν ψάχνεις ΠΟΙΟΣ μπορεί να σε βοηθήσει να δεις αν δικαιούσαι έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και πόση και να σε καθοδηγήσει για να την πάρεις, η απάντηση είναι η Hellas Direct. Η εταιρεία που έχει αλλάξει την ασφάλεια για τα καλά και την έχει κάνει πιο προσιτή και προσβάσιμη για όλους το αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, καθώς έχει δημιουργήσει μια έξτρα υπηρεσία (είτε είσαι ασφαλισμένος στην εταιρεία, είτε όχι).

Με την υπηρεσία αυτή, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες (ασφαλιστήριο και Ε9), μπορείς άμεσα και απλά να ενημερωθείς εάν πληροίς τις προϋποθέσεις αλλά και να μάθεις ακριβώς πόση έκπτωση δικαιούσαι!

Και αν πάλι δεν πληροίς τις προϋποθέσεις, αλλά θέλεις και εσύ να προστατεύσεις την ιδιοκτησία σου μπορείς να επιλέξεις ένα από τα προγράμματα της Hellas Direct για το σπίτι. Οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές- σεισμό, πλημμύρα, φωτιά- περιλαμβάνονται ακόμα και στο βασικό της πρόγραμμα ασφάλειας κατοικίας. Οπότε και το κεφάλι σου θα έχεις ήσυχο και θα μπορείς να πάρεις την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2025.