Μυστήριο επικρατεί τις τελευταίες ώρες γύρω από τη συμμετοχή του Ολλανδού Joost Klein στη φετινή Eurovision, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του μεγάλου τελικού. Η EBU, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, απέκλεισε από τις πρόβες «μέχρι νεωτέρας» τον ολλανδό καλλιτέχνη με το φαβορί τραγούδι του, «Europapa», ενώ δεν αποκλείεται να αποκλειστεί εντελώς από τη Eurovision.

Η στάση του Joost Klein απέναντι στην ισραηλινή τραγουδίστρια, χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των συμμετεχόντων που προκρίθηκαν στον τελικό, φαίνεται να ενόχλησε τους διοργανωτές της Eurovision.

Στο βίντεο που έχει διαρρεύσει στα social media, ο ολλανδός τραγουδιστής κάλυψε το κεφάλι του με μια κόκκινη σημαία, γιατί δεν ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί με την ισραηλινή αποστολή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα.

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου, η ισραηλινή τραγουδίστρια, Εντέν Γκολάν, ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η παρουσία της στον διαγωνισμό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αποστολών. Τότε ακούστηκε μια φωνή, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στην τραγουδίστρια να μην απαντήσει, αν δεν θέλει και ο Ολλανδός καλλιτέχνης αναρωτήθηκε: «Γιατί όχι;».

Η Γκολάν, τελικά, απάντησε: «Νομίζω ότι είμαστε όλοι εδώ για έναν και μόνο λόγο και η EBU λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις ασφαλείας, για να γίνει αυτό ένα ασφαλές και ενωμένο μέρος για όλους, και έτσι νομίζω ότι είναι ασφαλές για όλους».

Νωρίτερα, όταν ο Klein ρωτήθηκε αν το τραγούδι του θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο σύνθημα της Eurovision και να ενώσει τους ανθρώπους μέσω της μουσικής, απάντησε: «Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή ερώτηση για την EBU».

Η ανακοίνωση της EBU

Η EBU ανέφερε σε δήλωσή της: «Αυτή τη στιγμή ερευνούμε ένα περιστατικό που μας αναφέρθηκε και αφορούσε τον ολλανδό καλλιτέχνη. Δεν θα κάνει πρόβες μέχρι νεωτέρας. Δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο αυτή τη στιγμή και θα ενημερώσουμε εν ευθέτω χρόνω».

Δεν συμμετείχε σήμερα στην πρόβα

Σήμερα το μεσημέρι οι χώρες που πέρασαν στον μεγάλο τελικό της Eurovision, ο οποίος θα διεξαχθεί αύριο, Σάββατο, 11 Μαΐου, έκαναν πρόβα.

Και ενώ τα σκηνικά για την εμφάνιση του Joost είχαν αρχίσει να στήνονται, σύμφωνα με το BBC, ένας διευθυντής παραγωγής έδειξε ότι έπρεπε να απομακρυνθούν.

Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής υποδηλώνει ότι το όποιο «περιστατικό» συνέβη ήταν πρόσφατο – ίσως ακόμη και να έλαβε χώρα στα παρασκήνια, ενώ ο Joost περίμενε τη σειρά του να ανέβει στη σκηνή για την πρόβα του.

Καθώς οι πρόβες συνεχίζονταν, οι διοργανωτές συμπεριέλαβαν το τραγούδι του Klein στο μοντάζ της ψηφοφορίας, χρησιμοποιώντας πλάνα από μια προηγούμενη πρόβα. Αυτό υποδηλώνει ότι πιστεύουν ότι θα συμμετάσχει στην τελική πρόβα της κριτικής επιτροπής την Παρασκευή το βράδυ.

Πηγή αντιπαράθεσης η συμμετοχή του Ισραήλ

Η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision αποτέλεσε πηγή αντιπαράθεσης εν μέσω αυξανόμενων θανάτων αμάχων και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα. Μάλιστα, υπήρξαν διαδηλώσεις στη σουηδική πόλη υποδοχής.

Την ίδια ώρα, στα social media κυκλοφορεί ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται η ισραηλινή αποστολή να προσποιείται και να χλευάζει εκείνους που διαμαρτύρονται κατά του Ισραήλ και εμφανίζονται να γιουχάρουν την τραγουδίστρια, φωνάζοντας ειρωνικά: «Palestine».

Το «X» χειροκροτεί τον Joost

Η στάση του ολλανδού καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου αλλά και το ενδεχόμενο αποβολής του από τη Eurovision εξαιτίας αυτής έχει καταχειροκροτηθεί από τους χρήστες του «X».

«Ο Joost δεν θα κερδίσει τη Eurovision και μπορεί να γίνει ο πρώτος αποκλεισμένος καλλιτέχνης της Eurovision όλων των εποχών, αλλά είμαι πολύ περήφανος για αυτόν», γράφει ένας χρήστης.

«Ο Joost είναι ήδη νικητής», «όλες οι αποστολές να σταματήσουν τις πρόβες σε ένδειξη συμπαράστασης» και «αν ο Joost αποκλειστεί, θα κάνει περήφανους τους γονείς του» είναι κάποια άλλα από τα χιλιάδες μηνύματα υπέρ του ολλανδού καλλιτέχνη.

O Joost διέγραψε το περιεχόμενο από τη Eurovision

Ο ολλανδός καλλιτέχνης προχώρησε στη διαγραφή βίντεο και φωτογραφιών από τη Eurovision, που είχε αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, κίνηση που θεωρήθηκε σαν επιβεβαίωση πως του έχει ανακοινωθεί η αποβολή του από το διαγωνισμό της Eurovision.

Η απάντηση για τα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι

Νωρίτερα, αντιδράσεις είχαν σημειωθεί για τα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι, η οποία εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Tύπου και ενώ μιλούσε η ισραηλινή τραγουδίστρια.

Η Μαρίνα Σάττι χασμουριόταν και έκανε πως κοιμάται την ώρα που μιλούσε η τραγουδίστρια του Ισραήλ, Eden Golan.

Σε σχόλιο που ζητήθηκε από την ελληνική αποστολή για τη στάση της Μαρίνας Σάττι απέναντι στην τραγουδίστρια του Ισραήλ, Eden Golan, η απάντηση ήταν ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση από μεριάς της Μαρίνας να προσβάλει την Eden Golan ή γενικότερα την ισραηλινή αντιπροσωπεία στον διαγωνισμό της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως αν κάποιος παρακολουθήσει όλο το βίντεο και όχι μόνο το σημείο των δηλώσεων της Eden Golan, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πως από την αρχή μέχρι το τέλος η Μαρίνα Σάττι αλληλεπιδρούσε με παρόμοιο τρόπο καθ΄όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εξαιτίας της μεγάλης κούρασης που είχε από το βαρύ πρόγραμμα των τελευταίων ημερών, και όχι μόνο κατά τις δηλώσεις της Eden, στην οποία εύχεται καλή επιτυχία στον τελικό.

Ακυρώθηκε η συνέντευξη των εκπροσώπων των Big Five

Η συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων των Big Five (οι χώρες που πέρασαν απευθείας στον τελικό της Eurovision) ακυρώθηκε. Ο λόγος εστιάζεται στον αυριανό τελικό της Eurovision, καθώς πρέπει να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους καλλιτέχνες να επικεντρωθούν στις πρόβες τους.

Σε email που εστάλη από τους διοργανωτές της Eurovision αναφέρεται: «Σας ενημερώνουμε ότι η συνέντευξη Τύπου των Big Five και της Σουηδίας, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 18.30 (ώρα Σουηδίας), έχει ακυρωθεί, επειδή όλοι οι καλλιτέχνες θέλουν να επικεντρωθούν στις πρόβες».

Οι Big Five περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.